Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха напълно статуята от Хераклея Синтика, местят я в музея в Петрич

Статуята от Хераклея Синтика показа лицето си изцяло, макар и за малко - преди да я опаковат заради пренасянето в музея на Петрич. То е изключително интересно и навежда към идеята за портретни черти на владетел, изобразен като бог, бе първият коментар на проф. Вагалински. Предполага се и че статуята е по-ранна, съобщават на фейсбук страницата си от Археология Булгарика.



По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Световният пробег на мира премина през Перник

Световният пробег на мира премина през Перник. Участниците в  международната щафета бяха посрещнати от деца-шампиони и заедно с тях пренесоха  огъня  до двора на ОУ „Св. Иван Рилски” и Природо-математическата гимназия "Христо Смирненски". Сред дошлите да посрещнат факела на мира бяха кметът Станислав Владимиров, областният управител Людмил Веселинов и..

публикувано на 04.10.24 в 16:13

Фалшива страница във фейсбук "Абонамент за Благоевград" събира лични данни

Фалшива страница във фейсбук "Абонамент за Благоевград" събира с измама лични данни. В пост на страницата се твърди, че Община Благоевград призовава да си закупите само за 4,12 лв. една от 500-те смарт карти, които предлагат 6 месеца неограничено пътуване в града.  Публикуван е линк, който води към интернет страница с дизайн, имитиращ официалната..

публикувано на 04.10.24 в 15:40

Проверяват резултатите от вътрешните одити на предприятия в Кюстендил

Резултатите от вътрешните одити на две общински предприятия – „Обреден дом“ и „Чистота“, са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, съобщи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. Той посочи, че такива проверки се правят във всички общински предприятия. Атанасов каза още, че вътрешният одит на театъра вече е приключил, а в..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Открит урок по родолюбие в библиотеката

Ученици отбелязаха 112 г. свободен Благоевград в Регионалната библиотека „Д. Талев“. С открит урок и викторина „Аз обичам Благоевград“ в навечерието на  Освобождението на Горна Джумая /5 октомври/ децата се запознаха с интересни факти от историята. Младежите от 12 „а” клас на СУИЧЕ, чийто класен ръководител е историкът Роза Ячкова изнесоха..

публикувано на 04.10.24 в 13:09

Президентът Румен Радев награди двама учени

Двама учени, посветили десетилетия труд на изследвания за Самуилова България, бяха наградени от президента Румен Радев в навечерието на 1010 – годишнината от смъртта на цар Самуил. Членовете на Инициативния комитет за отбелязване на 1010-годишнина от смъртта на цар Самуил бяха поканени на церемонията по награждаване на историците проф. Георги Н...

публикувано на 04.10.24 в 11:53

Концерт на Ансамбъл „Пирин“ и група „Тангра“ в Благоевград

Поради прогноза за неблагоприятни метеорологични условия концертът на Ансамбъл „Пирин“ и група „Тангра“ на 5 октомври ще бъде преместен от пл. „Македония“ в зала „Пейо Яворов“. Той започва от 19.30 часа при вход свободен. Емблемата на Пиринския край и рок легендите ще поднесат специална селекция от своите репертоари като комплимент към жителите и..

публикувано на 04.10.24 в 11:15

Клиентка нападна и удари служителка на куриерска фирма в Перник

Клиентка нападнала и ударила служителка на куриерска фирма в Перник, съобщиха от полицията. Сигнал за възникналия скандал бил подаден вчера около обяд на тел. 112. Полицаи от Първо РУ установили, че между служителка в офиса и недоволна от обслужването гражданка възникнал конфликт, в който се намесила и дъщерята на клиентката. Тя ударила служителката в..

публикувано на 04.10.24 в 10:53