Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скъсани диги на река Струма в района на община Радомир

Снимка: архив

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски- организатор на хидротехнически район Перник към „Напоителни системи”.

В местността „Арбанас” край Радомир от близо 15 години дигата е отнесена, реката е изместила своето течение,  има отнесени и части от  земеделски земи.  Дългогодишната кореспонденция с институциите е без резултат.

„Точно там минава новият колектор на Радомир, който е за канализацията. До него минава и един водопровод. Има опасност при високи води да се скъсат тези две съоръжения. Другото е, под село Борнарево има един приток, който идва от Радомир. Там дигите също са разбити, пътят е разбит и влизаме в земеделски земи”, каза Павел Черийски. 

„Напоителни системи” стопанисва 7 язовира на територията на област Перник. Те са над 60 процента пълни. 190 км. са коригираните речни участъци и дерета. В момента се почиства река Арката в Радомир и главните отводнителни канали в селата Владимир и Долна Диканя. Със съдействието на община Трън се работи и по почистването на река Ерма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проверяват резултатите от вътрешните одити на предприятия в Кюстендил

Резултатите от вътрешните одити на две общински предприятия – „Обреден дом“ и „Чистота“, са изпратени на Агенцията за държавна финансова инспекция и прокуратурата, съобщи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов. Той посочи, че такива проверки се правят във всички общински предприятия. Атанасов каза още, че вътрешният одит на театъра вече е приключил, а в..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Открит урок по родолюбие в библиотеката

Ученици отбелязаха 112 г. свободен Благоевград в Регионалната библиотека „Д. Талев“. С открит урок и викторина „Аз обичам Благоевград“ в навечерието на  Освобождението на Горна Джумая /5 октомври/ децата се запознаха с интересни факти от историята. Младежите от 12 „а” клас на СУИЧЕ, чийто класен ръководител е историкът Роза Ячкова изнесоха..

публикувано на 04.10.24 в 13:09

Президентът Румен Радев награди двама учени

Двама учени, посветили десетилетия труд на изследвания за Самуилова България, бяха наградени от президента Румен Радев в навечерието на 1010 – годишнината от смъртта на цар Самуил. Членовете на Инициативния комитет за отбелязване на 1010-годишнина от смъртта на цар Самуил бяха поканени на церемонията по награждаване на историците проф. Георги Н...

публикувано на 04.10.24 в 11:53

Концерт на Ансамбъл „Пирин“ и група „Тангра“ в Благоевград

Поради прогноза за неблагоприятни метеорологични условия концертът на Ансамбъл „Пирин“ и група „Тангра“ на 5 октомври ще бъде преместен от пл. „Македония“ в зала „Пейо Яворов“. Той започва от 19.30 часа при вход свободен. Емблемата на Пиринския край и рок легендите ще поднесат специална селекция от своите репертоари като комплимент към жителите и..

публикувано на 04.10.24 в 11:15

Клиентка нападна и удари служителка на куриерска фирма в Перник

Клиентка нападнала и ударила служителка на куриерска фирма в Перник, съобщиха от полицията. Сигнал за възникналия скандал бил подаден вчера около обяд на тел. 112. Полицаи от Първо РУ установили, че между служителка в офиса и недоволна от обслужването гражданка възникнал конфликт, в който се намесила и дъщерята на клиентката. Тя ударила служителката в..

публикувано на 04.10.24 в 10:53

Светлинно шоу в небето над Петрич

Мащабно дрон шоу предстои  в Петрич.  Днес - петък, 04.10. от 20.00 часа, градският парк  ще бъде осветен от 200 синхронизирани дрона, които ще изпълнят спиращи дъха светлинни и визуални спектакли в небето над града.  "Не пропускайте това невероятно събитие, което обещава да съчетае изкуство и технологии по незабравим начин. Входът е свободен за..

публикувано на 04.10.24 в 10:26

В Банско представиха книгите ,,Разкръстици“ и ,,Летопис“

В Музея на планината и хората в Банско бяха представени книгите ,,Разкръстици“ на Георги Малчев и ,,Летопис“ на Константин Икономов. На събитието присъстваха кметът на общината Стойчо Баненски, председателят на Общински съвет Димитър Русков, зам.-кметът Сашка Въчкова, секретарят Иван Докторов, общественици и граждани на Банско. Константин Икономов е..

публикувано на 04.10.24 в 10:20