Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон



Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново. 

Два дни по-късно в сравнение с миналата година бургаското летище посрещна едномилионният пътник.  Въпреки това се очаква аеропортът да навакса в разликата през този месец. Това обясни новият му изпълнителен директор Васил Атанасов:



„Сезонът върви добре. Въпреки, че посрещаме едномилионния пътник малко по-късно спрямо миналата година, очакваме да запазим същите нива като през 2023 година, дори очакваме и малко по-високи. Очакваме и да наваксаме през този месец, а традиционно силен е септември месец на бургаското летище. 

Има нови линии, повечето са от Чехия, но и от Великобритания.  Около средата на октомври месец имаме няколко нискотарифни компании, които ще продължат да летят до Бургас. Някои от тях са до Прага и Будапеща.“ 

Близо 180 бяха пътниците, които пристигнаха на летището с полет от Лондон, а под номер 1 000 000 се оказа Пол Камерън.




„Чувствам се фантастично, бях изненадан. Харесва ми, че съм тук. 
Идвали сме семейно няколко пъти в България, но за първи път сме в Бургас. Ние сме от Лондон. Смятаме да почиваме в малко населено място, което близо до Велико Търново. Натам тръгваме този следобед.“


Като пазари Великобритания отново се завърна на първо място, посочи Васил Атанасов:

„Отчитаме оттам близо 14% ръст. Другите пазари, които спрямо миналата година се увеличиха са Чехия, Израел - където знаете, че нещата са малко деликатни, съответно и Дания. Полският пазар е традиционно силен. На второ място е като пазар, но за съжаление не се представи толкова добре колкото в предходната година. 

По отношение на предстоящия ремонт на пистата на летището - очаква се да бъде взето такова решение.

Бургаското летище има по-силен трафик през летните месеци, за разлика от  Летище Варна, където са целогодишни. А това означава от месец май до септември“, уточни Атанасов.



Снимки и видео: Свобода Атанасова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обсъдиха проблемите с водата в Крушаре

Проблемите с водоподаването в село Крушаре бяха обсъдени днес по време на среща при кмета Стефан Радев в Община Сливен с директора на ВиК Пламен Трифонов, кмета на Крушаре Димо Станков и жители на селото. Заради честите аварии по старата водопреносна мрежа в Крушаре често няма вода, разрушава се инфраструктурата и това е проблем за живеещите там...

публикувано на 04.10.24 в 14:56
Морска гара Бургас

Начало на морска пътническа линия Истанбул - Бургас

Турска корабна компания започва да осъществява пътническа линия от Истанбул до Бургас. Плаването ще се извършва с луксозен катамаран. Първият курс е планиран за 11-и октомври. Основните пътници, който се очакват на първото плаване, са турски граждани. До края на годината са предвидени 6 пробни плавания на промоционални цени от 60 евро в двете..

публикувано на 04.10.24 в 06:56

Веломаршрутът "Черноморски път" може да удължи сезона на морето

„Черноморски път“ е веломаршрут, който група ентусиасти създават. От 2017 едноименното сдружение, вело клуб „Устрем“ и туристическото дружество „Родни Балкани“ търсят съмишленици на каузата-да бъде разработен маршрут за велосипеден и пешеходен туризъм по българското Черноморие. Голямата амбиция е продължението на маршрута в посока Румъния и..

обновено на 03.10.24 в 14:10
Илия Проданов

Илия Проданов: До дни очакваме среща с министрите за неизплащането на „украинската помощ“

Регионалните сдружения на зърнопроизводителите в страната провеждат днес заседания на управителните си съвети. Причината е неспазването на Споразумението , подписано през февруари между бранша и ресорните министерства във връзка с изплащането по втория транш на т.нар. „украинска помощ“. Председателят на Националната асоциация на..

обновено на 03.10.24 в 13:26

Тихомир Янакиев: Щастливи сме, че получихме остров "Св. Иван", но защо държавата не го направи туристическа атракция?

Община Созопол получи част от остров Свети Иван от държавата за срок от 10 години. Изключени са само около 80-90 дка, които остават на Министерството на отбраната. Няма да избягаме от този наш ангажимент, но държавата трябваше до сега да направи нещо за развитието на туристическия му потенциал, коментира кметът Тихомир Янакиев:..

публикувано на 03.10.24 в 12:32

В Бургас дървата за огрев са по 220-240 лева за тон

Все по-малко е търсенето на дърва за отопление в градски условия. Причината е, че голяма част от хората вече са се насочили към енергоспестяващи отоплителни уреди. Такава е равносметката за последните няколко години на търговци и собственици на складове за дървесина в града. Цената за тон е от 220 до 240 лева, а преди година е достигала до 350..

публикувано на 03.10.24 в 08:10

Фермери са готови за протести и искат среща с властта

От асоциацията на зърнопроизводителите настояват за спешна среща с министрите на финансите и на земеделието. Те искат да се договори изплащането на средствата по т.нар. украинска помощ. Земеделците предупреждават, че забавянето на помощта ще ги изкара на улицата. Готовност за протести изразяват и от още няколко фермерски организации...

публикувано на 03.10.24 в 07:20