Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли да се предпазим от опасна стока закупена през китайски сайтове

Габриела Руменова
Снимка: Ирина Недева

Южнокорейско изследване показва, че токсични вещества се съдържат в продукти, продавани през най-използваните от потребителите и в България сайтове за китайски стоки. Това коментира за БНР Бургас Габриела Руменова, създател на онлайн платформата „Ние потребителите“. По думите ѝ все повече държави основателно се замислят за рисковете от масовото разпространение на стоки, които не преминават задължителни предварителни тестове. 

Можем ли като потребители да се предпазим от некачествена или опасна стока? 

„Можем да се предпазим като потребители чрез най-важното право, което имаме - правото ни на информация. Винаги трябва да проверяваме кой предлага стоката. Дали този продавач е базиран в страна, която е част от Европейския съюз, защото подлежи на контрол и проверка. Тогава съответни стоките, които предлага, ще трябва да отговарят на европейските стандарти за безопасност.

Много са изискванията, свързани са и с начина на проектиране и изработване на стоките, а също и на съставките, които се влагат при изработването им.
Виждаме, че изследването е направено от страна Азия. Тествани са 144 продукта от китайски компании, които предлагат стоки през три от най нашумелите в момента платформи. Значителна част от артикулите не отговарят на правните стандарти за безопасност, тъй като съдържат опасни химикали като фталати, формалдехид, олово и диоксин. Това са вещества, които могат да доведат до сериозни последици за здравето на потребителите. Ще дам само няколко примера. Едни обувки, които са изпитани се оказва, че съответства 29 пъти повече наднормено ниво на фталати и автоматите влияят на репродуктивните функции са свързани с риска от канцерогенни заболявания. Едни сандали, които също са изпитани, показва съдържанието на олово е 11 пъти над позволените лимити, така че виждате колко опасни могат да бъдат тези продукти само заради наличието на химични вещества, които не се допускат изобщо.
 Може би именно ниските цени трябва да провокират в потребителите разсъждение в посока - как се постигат тези ниски цени? Защото ако големи брандове, които предлагат своите продукти на световните пазари, имат немалка реализация, но не могат да достигнат такива ниски нива на цените, то тогава най-вероятно става дума за неспазване на определени норми, било то например на трудовото законодателство, защото тук има сериозни съмнения и за експлоатация на човешкия труд или пък не достатъчно отделени ресурси при проектирането на самите стоки, за да може те да бъдат наистина безопасни.
Представете си например един адаптер, за производството му е необходима инженерна мисъл, за да може той да бъде проектиран и конструиран така, че да има нужната изолация, за да не се стига до къси съединения, които от своя страна могат да предизвикат пожари и буквално човек за секунди да загуби живота си и имуществото си.“

Габриела Руменова посочи още, че макар повечето стоки да идват от Китай, те се произвеждат в различни цехове, а една част от тях покриват европейските регламенти и директиви, защото се произвеждат за европейския пазар.

Чуйте повече в интервюто. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40