Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собственици на имоти в местността „Каваците" искат да има ПУП (ОБНОВЕНА)

| обновено на 25.09.24 в 16:12
13
Снимка: Свобода Атанасова

Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на местността „Каваците“. Той е изготвен съобразно предвижданията на действащия Общ устройствен план и без да се засягат пясъчните дюни, разположени извън морските плажове „Каваците - Север и Юг“. Проектът на Общината бе представен на обществено обсъждане днес, след като собственици на имоти в местността са подали няколко подписки и молби за изготвянето му и за изграждане на подходяща инфраструктура. 

В предварителния проект на Подробния устройствен план се създава градоустройствена основа за урбанизиране на част от територията на местността, обясни кметът на Созопол Тихомир Янакиев:


„Бях поел ангажимент да приключи този хаос в к-г “Каваците“ и вие да използвате пълноценно своите имоти. Днешното обсъждане е още една стъпка към това.“

Общият процент, който Законът допуска за всяка една администрация за отчуждаване на имот е до 25%.  Проектантското бюро разработило този план предвижда процентът за отчуждаване за инфраструктура от имотите на собствениците да е 12-13, което е два пъти по-малко, обясни при общественото обсъждане архитект Радост Георгиева от Общината:



„Това е горната част на плажа, която според ОУП е отредена за сгради да отдих и курорт, т.е. за хотели и за жилищни сгради, ако някой възнамерява някога да си застои имота. Тази територия попада в две зони, съгласно Закона за Черноморското крайбрежие -  Зона „А“, която е с по-малки параметри за застрояване, защото е в близост до морето, както и Зона „Б“. 

Ще бъдат отнети в тези 12-13% равни части от всички ваши имоти, които попадат в обхвата на този ПУП, за да може да се изгражда инфраструктура и улици.“

Последваха въпроси от присъстващите собственици на имоти в местността Каваците:




„Добре е да се прецизира собствениците на имоти да бъдат равнопоставени, а не едните да бъдат ощетени. 
Ако имаме нужда от корекция за имота къде можем да направим това.
Нека да бъдем активни и да изберем кое е най-доброто за нас, защото ще бъде в наша полза“



Предстои в рамките на 7 календарни дни в Общината да се приемат предложения за корекции или писмени възражения на собствениците. След това ще се очаква Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС)  на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), уточни архитект Георгиева. Тя допълни, че хората решават дали този план ще се реализира.



Всъщност има и няколко специфични правила, в случай ще се застроява. Като например - задължително паркиране в имота, цветовата гама на строителството да е съобразено и да има озеленяване.

Чуйте повече в репортажа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пред приключване е изграждането на водопровод във Варвара

Кметът на община Царево Марин Киров и неговите заместници Георги Стоянов и Денис Диханов направиха проверка по изграждането на новия водопровод в село Варвара. Дейностите са финансирани през настоящия мандат от правителствената програма за общински обекти. “Проектът тук е към приключване, работихме и през лятото, за да осигурим нов..

публикувано на 04.10.24 в 14:28
Брънековата къща, Ямбол

Откриват обновената Брънекова къща в Ямбол

Официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол днес. Началото на церемонията е от 11:30 часа.  Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик Петър Брънеков.  Община Ямбол, със съдействието на Държавен архив-Ямбол и Регионален исторически музей, ще представят експозиция с лични..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици на плодове,..

публикувано на 04.10.24 в 07:54
Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995)

121 години от рождението на Джон Атанасов се навършват днес

Кулминацията на събитията, посветени на 121-та година от рождението на Джон Атанасов ще бъде днес  в Ямбол и село Бояджик, откъдето са родовите корени на Бащата на компютъра.  Днес се навършват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, чийто баща е роден в село Бояджик, но 13 – годишен, заедно с чичо си заминава за Америка. Събития..

публикувано на 04.10.24 в 07:20

Президентът свиква КСНС

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на Консултативния съвет..

публикувано на 04.10.24 в 07:18

ОбС-Поморие не прие проекта за изменение на ПУП за мястото „Кораба“

Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята е теренът да се раздели, за да се обособят зелени площи и детска площадка. Днес заседанието на местния парламент се проведе при кворум от 20 съветници, след като не успя..

публикувано на 03.10.24 в 14:43

Втори дубъл - Общинският съвет в Поморие отново заседава

Съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството, известно в Поморие като „Кораба“, е включено в сесията на местния парламент в морския град.  Докладната записка е на кмета Иван Алексиев. Заседанието трябваше да се проведе в края на септември, но поради липса на кворум, то бе пренасрочено за днес от 10 часа...

публикувано на 03.10.24 в 08:40