Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа Рисърч": ДПС на Доган изпреварва формацията на Пеевски с близо 2%

Социолозите отчитат още по-ниска избирателна активност - по-малко от 1/3 от пълнолетното българско население планира да гласува

"Алианс за права и свободи" на Ахмед Доган изпреварва с около 2% електорална подкрепа втората партия от разцепилата се ДПС - "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски, показва социологическо проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено в навечерието на старта на предизборната кампания.

Седем партии биха влезли в бъдещото Народно събрание, ако изборите бяха днес. И двете крила на ДПС минават четирипроцентната бариера за парламентарно представителство. Формацията на Доган има 7,9%, а на Пеевски - 6,1 на сто.

Проучването показва, че по-голямата част от анкетираните припознават именно формацията около Доган за автентичния наследник на Движението за права и свободи. На въпроса: „През последните месеци групите около Делян Пеевски и Ахмед Доган спорят кой представлява автентичното ДПС и има право да носи името. Според вас, коя от тях има по-големи основания да запази марката/името?“ 53% са посочили, че по-големи основания да запази името ДПС има крилото около Доган, а едва 14.9% - това около Пеевски. Сред българските мюсюлмани това съотношение е 43% : 27% в полза на фракцията на Доган.

Според проучването първа ще е коалицията ГЕРБ-СДС с близо 24% от гласовете на хората и над 9% преднина пред втората - "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Трета политическа сила ще е "Възраждане" с много близки резултати до вторите - 14,2% или само с 2 стотни по-малко от ПП-ДБ.

Следват "БСП - Обединена левица" с 6,3% и "ДПС - Ново начало" на Пеевски.

"Има такъв народ" също би намерила място в бъдещия парламент с 5,4%.

Първа под чертата е "Величие" с 3,2 на сто.

Проучването е проведено в периода 18 и 24 септември сред 1000 пълнолетни и е реализирано със собствени средства на агенцията.

61.6% от анкетираните от "Алфа Рисърч" определят настоящата ситуация като „изключително тревожна, с дестабилизация и неработещи институции“. Това мнение доминира във всички социални и електорални групи, като малко по-слабо критични са единствено част от жителите на големите градове и симпатизантите на ГЕРБ.

Повече от половината не очакват да се състави редовно правителство и след изборите на 27 октомври, а това - според "Алфа Рисърч" - показва рязко обръщане в нагласите спрямо предишните два избора, когато мнозинството от хората все пак очакваше излъчването на редовен кабинет. Само най-горещите партийни привърженици вярват, че този път правителство ще има. Последствието от този песимизъм е намаляването на избирателната активност.

Едва 30-31% от имащите право на глас пълнолетни българи заявяват готовност да участват в предсрочните избори през октомври, което е спад с около 3 процентни пункта спрямо юнските избори, а социолозите определят тези нагласи като "логична тенденция предвид все по-голямото разочарование от партиите и все по-силните съмнения, че ще бъде съставено правителство".

"Кампанията тепърва започва, но предвид устойчивостта на тези нагласи, е много малка вероятността партиите да привлекат вот извън твърдите си ядра и така рязко да увеличат избирателната активност", предупреждават от "Алфа Рисърч".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първият безплатен предизборен диспут по БНР-Бургас ще е на 9 октомври

БНР-Бургас организира първия безплатен диспут за предсрочните парламентарни избори за 51-ят парламент, насрочени за 27 октомври.  Той ще се състои на 09.10.24 г. от 13:05  до 15:00 часа.   Диспутът е на тема: „Възможна ли е формула за стабилно управление-компромиси и решения? Приоритетите за развитие на страната и региона в сферата на..

публикувано на 04.10.24 в 09:13

399 783 бюлетини ще бъдат отпечатани за Бургаски изборен район

399 783 броя бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 27 октомври във Втори изборен район – Бургас, съобщава Районната избирателна комисия, която одобри тиража и графичния файл с предпечата й. Комисията потвърждава, че графичният вид на хартиената бюлетина съответства на регистрираните политически партии и коалиции за вота. След като..

публикувано на 03.10.24 в 15:45

Около 720 секции се очаква да бъдат открити за вота в чужбина

Очаква се да бъдат открити около 720 секции за гласуване извън България, като точният брой ще бъде ясен след решение на ЦИК, съобщават от правителствената пресслужба. Ср окът за подаване на предварителните заявления за гласуване в чужбина изтече.   Над 150 се очаква да бъдат секциите, в които ще се гласува с машини. Това докладва..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

платена публикация
С музика и рози „БСП-Обединена левица“ даде старт на предизборната си кампания в Бургас

С червена роза в ръка, 28-те кандидати за народни представители от коалицията „БСП – Обединена левица“ , с бюлетина №28, дадоха официален старт на предизборната си кампания в Бургас. Под звуците на емблематична музика те преминаха през центъра на морския град и се срещнаха със своите симпатизанти, които се бяха събрали в пространството около..

публикувано на 02.10.24 в 11:49

30 688 потвърдени заявления за гласуване извън страната на 27 октомври

30 688 наши сънародници са с потвърдени заявления за гласуване извън страната за вота на 27 октомври. Те ще бъдат вписани в избирателните списъци по места, като в секциите зад граница ще могат да гласуват и неподали заявление, но ще попълват на място декларация. Срокът за подаване на заявления изтече в полунощ, а техният брой има значение за това..

публикувано на 02.10.24 в 09:43

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините и ролките за машините

ЦИК обяви обществената поръчка за изработката и доставката на хартиените бюлетини и за ролките специализирана хартия за машините за гласуване, за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.  Печатницата на БНБ, която по закон изпълнява дейностите, ще отпечата 6 800 000 бюлетини за страната и чужбина, с единична цена от 26 стотинки за бройка и ще ги..

публикувано на 02.10.24 в 08:54

РИК Бургас с решение по спорни казуси за съставите на секционните комисии

Районната избирателна комисия в Бургас излезе с решения за назначаването на секционните избирателни комисии в областта. Не навсякъде обаче пред РИК е бил предложен поименен състав за полагаемите се на партия “Движение за права и свободи“ места в секционните комисии по места. Така е в общините Айтос, Руен, Карнобат, Бургас, Камено, Приморско...

обновено на 01.10.24 в 22:59