Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Пролеша се срещнаха с главния прокурор Гешев заради наложени им глоби за липса на винетки

Прокуратурата сезира МС за проблема с винетките и глобите на жителите на с. Пролеша

Десислава Пиронева
Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Министерския съвет да поправи грешка в свое постановление или да го допълни, за да бъде решен проблемът с винетките и наложените глоби на жителите на с. Пролеша. Това каза пред медиите заместник-главният прокурор Десислава Пиронева. Тя и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха днес с жители на селото. Пиронева посочи, че ще бъде изискана цялата преписка от страна на МС.

"След като сигналът от жителите на село Пролеша достигна до Върховна административна прокуратура, сигналът беше изпратен до главния прокурор. Направихме един сравнително бърз анализ, който посочи нередности, или неща, които ние можем да работим в три направления. Едното направление е, съобразно твърденията в сигнала, че е допусната явна фактическа грешка в решението на Министерския съвет, което на практика касае възможността жителите на селото да пътуват до град София без винетки. На следващо място и в тази връзка Върховна административна прокуратура сезира МС, съобразно компетентността си да извърши поправка на явна фактическа грешка, или да допълни решението от 2020 г. На следващо място изискахме административна преписка във връзка с едно постановление на МС да се съобрази, доколко определените винетни такси са законосъобразни", обясни Пиронева.

Жителите на Пролеша казаха, че ще изчакат десетина дни, след което ще искат среща със служебния премиер Гълъб Донев. По думите им две години никой не реагира на сигналите им. Наложените глоби на жителите заради неуредиците приближават 200 000 лева. Има такива, които вече са с близо 200 акта, обясниха те.

Хората протестираха заради наложените им глоби за неплащане на винетни такси. В сигнала си до прокуратурата те посочват, че въпреки решението на Министерския съвет от 28 февруари 2020 г., според което не следва да ги плащат при пътуване до София, камери на Агенция "Пътна инфраструктура" са заснемали автомобилите им. Освен това на хората са налагани глоби в продължение на повече от две години, без да бъдат уведомени.

Богдан Милчев от "Институт за пътна безопасност" посочи, че проблемът е изцяло организационен и може да бъде решен, като МС гласува ново решение или поправи старото си.

"Те се опитват организационен проблем да го решават и да ни пращат в парламента. Не можеш нещо, което си пропуснал да напишеш, да искаш законът да ти го оправи. Това е становището на нашите юристи и тези хора трябва да спрат повече да бъдат тормозени, защото държавата още днес може да вземе решение и да допълни изпуснатия текст със задна дата и всичко се решава на секундата", категоричен беше Милчев.

Жителите на Пролеша очакват пълно съдействие. "Още днес е сезиран МС и очакваме до седмица или десетина дни нашият казус да бъде решен, тъй като наказателните постановления вече започват да излизат ефективно на всички", каза Вера Александрова.

Десислава Пиронева също изрази мнение, че е допусната грешка в решението на МС. Затова прокуратурата е изискала цялата преписка по случая. А след това ще бъде направена и бърза проверка.

От въпросната камера вече са събрани 90 хиляди глоби, обясниха живеещи в Пролеша. Те се обявиха против политизирането на въпроса. Недоволните заявиха, че не разбират обяснението, че причината да не бъдат уведомени за наложените им глоби е софтуерна.

След срещата в съобщение до медиите от прокуратурата информираха, че Дирекцията за национален строителен контрол е сезирана да извърши проверка на използваната от АПИ стационарна камера за контрол в този пътен участък, за която в сигнала се твърди, че е незаконосъобразно изградена. В случай че бъдат установени незаконосъобразни актове, ВАП ще предприеме действия за протестиране от компетентна прокуратура пред съответния съд. 

На срещата с жителите на с. Пролеша главният прокурор Иван Гешев бе категоричен, че "прокуратурата ще направи всичко възможно в рамките на своите законови правомощия да защити хората от административния произвол, в случай че такъв бъде установен“, информираха от институцията.

"Ще изчакаме търпеливо. Следващата ни стъпка е премиерът Гълъб Донев. Желаем от него лично отговор, защото ние имаме сигнал, изпратен до него. До ден-днешен нямаме отговор. Да не говоря, че преди това 6 месеца чакахме да получим отговор от предния премиер, така че нямаме време да чакаме вече, търпението ни се изчерпва", заяви Георгина Петрова. 

"МС е виновен. До ден-днешен на МРРБ на сайта стои, че София – Пролеша е освободена от винетна такса", каза още тя, цитирана от БГНЕС. 



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, върнали 170 българи от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха близо 170 български граждани от Ливан. Премиерът подчерта, че за акцията са спомогнали българските и партньорски служби. Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан..

публикувано на 04.10.24 в 16:17
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да внесе..

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени решението на парламента за предсрочното освобождаване на Михайлов. Съдебното решение беше обнародвано в..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши проблема с водата. "Ние сме без вода от миналия четвъртък и подобно безводие имаше и в..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на изход за товарните коли. Когато има по-голямо струпване на автомобили се отварят максимален брой..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ България ще поиска нова оценка.  Петкова представи динамиката на структурата на финансовата..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в интервю пред БНР бизнесменът Ахмед Баша, който е завършил у нас журналистика и живее тук. Преди дни..

публикувано на 04.10.24 в 15:16