Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Господинов с ИКАР в категория "Водеща мъжка роля"

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

2
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията "Водеща мъжка роля" - 2024 г.
Снимка: Георги Бангиев

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа голямо предизвикателство, защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично произведение, но по всичко личи, че сме се справили, сподели в "Нощен Хоризонт" проф. Пенко Господинов, актьор в киното и театъра.

Проф. Пенко Господинов получи снощи наградата ИКАР в категорията "Водеща мъжка роля" за образа му на Иполит Матвеевич Воробянинов в спектакъла "Седемте стола" на Ловешкия театър с режисьор Дамян Тенев.

Артистичното семейство Анастасия Лютова и проф. Пенко Господинов са гости в поредицата "Магията на театъра". А проф. Господинов дойде в в студиото на БНР с наградата ИКАР.

Народният театър "Иван Вазов" с 4 награди ИКАР

Наградите ИКАР бяха връчени за 50-ти юбилеен път на 27 март, когато отбелязваме Световния ден на театъра, а Съюзът на артистите раздава статуетките от 1974-та година насам.

Режисьорът Дамян Тенев е подходил талантливо към известния сатиричен роман "Дванадесетте стола" на Иля Илф и Евгений Петров, за да представи на зрителите своята версия.

Пенко Господинов
"Приех поканата от Ловешкия театър с голяма радост и никакво колебание, преместих всичко на втори план временно, защото това е един от моите любими автори, аз обичам да чета, този роман съм го чел няколко пъти, гледал съм всички екранизации...

Като някаква магия в живота се случват някои неща, появяват се знаци от миналото, които ти подсказват, че това ще се случи..., каза още проф. Пенко Господинов пред "Хоризонт". 

Проф. Пенко Господинов в ролята на Иполит Матвеевич Воробянинов в спектакъла
Анастасия Лютова и Пенко Господинов  са актьори в Малък градски театър зад канала. Играят и в театър "199", и театър "Сфумато" Можете да ги видите в различни телевизионни сериали, както и в роли на големия екран. Освен това са обичани преподаватели в НАТФИЗ. И двамата са носители на редица престижни театрални и кино награди.

Анастасия и Пенко завършват по различно време Театралната академия. Срещат се във Варненския театър и оттогава са заедно на сцената и в живота. Всеки има свой творчески път, но често са заедно на театралната сцена, а понякога и в телевизионните сериали. 
Анастасия Лютова
"Тази нощ за нас е много вълнуваща и съм много щастлива за Пенко, каза за БНР Анастасия Лютова.
Анастасия Лютова също има много награди и номинации.

"Моите награди са четири, а имам поне 9 номинации в театъра и киното. За мен театърът дойде доста късно като решение да посветя живота си на него...но когато ме приеха, трепетът ми и до днес пред театъра е жив, защото намерих своето място. 

За мен добър режисьор какво означава - това е когато театърът излиза извън рамките от това да бъде просто концепция между режисьора и изпълнителите, а възможността да се получи онази синергия и вървенето по един път, за мен това е визията за добрия режисьор, поясни още Лютова. 

ИКАР
В интервюто ще чуете и децата на двамата актьори, режисьорът Явор Гърдев, студентите на проф. Пенко Господинов и Анастасия Лютова Силвия Болярска и Рая Крумова. 

Още по темата в поредицата "Магията на театъра". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57