Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нашите ученици са умни и печелят златни медали, искаме те да остават в България"

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

Математиката - в основата на развитието

Бисерка Йовчева
Снимка: Добринка Добрева
"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи по информатика на българските ученици, някои от които са в ранг листата за всички време по информатика.

Нейните възпитаници са донесли на страна ни над 200 златни, сребърни и бронзови медали от международни състезания и стотици от национални състезания.

Тя е създател на Школа А/Б в Шумен, треньор е по информатика на деца от цяла Българи. 

Госпожа Йовчева е сред 100 те най влиятелни АЙ ТИ личности в страната и е почетен професор в Шуменския университет. Нейните учителски учения са признати от Президентството за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България.

"В годините информатиката се отдели като отделна наука и предмет, но в основата й стои математика.

Друг важен принос на математиката в живота е, че всеки, който се е докоснал до матекатиката, започва да мисли по-малко по-различен начин. Успява да развие своето логично мислене, така че то да му е в полза в целия живот, допълни Йовчева.

По думите й, това, че сякаш мъжете се занимават по-често с математика, в годините се дължи на разделението на половете в обществото, но също и на това, че жените имат по-практично мислене и не сме толкова склонни да отделяме толкова много време да се вглъбим и да решим някакъв проблем.

Школа А&Б

"Информатиката и програмирането не могат да се причислят като мъжки професии, макар че днес вече никой не ограничава жените да се развиват в тази професия. Но отново по-голямата част от програмистите са мъже..., допълни Бисерка Йовчева.

"Причината аз да се занимавам с информатика и математика е най-вече защото обичам да преподавам, да съм учител, обичам и децата. Навремето в Шуменския университет имаше много математици, а единственото свободно направление беше информатиката.

Школата тази година на 1 април става на 26 години.

Децата, които са преминали през школата е около 2000. Когато детето е малко, никой не знае то в каква посока ще се развие. Малко съм и протим тестовете по матекаматика, за да се провери дали едно дете е способно или не.

За мен критерият дали едно дете ще стане в бъдеще програмист или не, е да започна да работя с него и ако до 4 месеца това дете не се откаже, значи най-вероятно ще стане.

Аз се шегувам, че познавам децата по техните родители им, заниманието с програмиране е много тежка работа и човекът, който започне да се занимава и иска да постигне нещо, той трябва да е много упорит. Трябва да е готов да жертва някои удобства...И когато видите един родител, който е готов да помогне на детето си в тази посока, от това става ясно дали детето ще успее или не, категорична е Йовчева.

Бисерка Йовчева разказа още за това как се е създала преди години по нейна инициатива и на нейни колеги Европейска младежка олимпиада по информатика.

Школа А&Б - Шумен

"Децата ни са много умни. Един от най-големите успехи, които сме завоювали беше през януари 2024 г., където нашите ученици се явиха на едно много тежко международно състезание в Казахстан, и нашите ученици по информатика заеха първо място

Извоювахме пет златни медали, нямаше държава, която да ни победи, а първото място беше на Борис Миков от София! Много голям успех, разказа Йовчева.

"Все още ние стоим на едно добро място в света, нас много ни уважават като нация, защото ние имаме много добри състезатели, все още на второ място в ранг листата на всички времена е Христо Венев от София, на пето място е Румен Христов от Шумен, в топ 25 на всички времена ние имаме 4 - 5 българи.

Надяваме се младите колеги, които могат и печелят милиони зад граница, да не остават в производството, а да се върнат в българската информатика, допълни преподавателят.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Таня Стоянова

Доц. Таня Стоянова - българката, обявила война на рака

Д-р Таня Стоянова, доцент по молекулярна и медицинска фармакология и урология в Медицинския факултет  на  Калифорнийския университет в Лос Анджелис е гост в 54-ти епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" . Нейното хоби са това, което обичат децата ѝ, но понякога рисува и обича да слуша кънтри музика. "Ние се занимаваме да..

публикувано на 30.09.24 в 10:45
Иван Кръстев

Иван Кръстев – маестрото на музиката, литературата и театралното изкуство

В "Нощен хоризонт" ви срещаме с маестрото на българската музика – композитора и диригент Иван Кръстев .  В откровен разговор той сподели за началото на своя път в музиката, когато започва да учи пиано и цигулка на едва 4 годин и. Кръстев разказа за своето творческо израстване, водено от вдъхновението да съчетава музика и литература.  Още..

публикувано на 24.09.24 в 15:34

Гюлсерен Исмаилова: Любовта спасява

Никой родител не си представя да чуе от лекар диагноза за детето си, според която то няма да живее повече от осем години. Първо не вярва на това, което се случва, но после придобива сила и прави невъзможното, за да спаси не просто човешки живот, а живота на сина си. Той е Ервин и е вече на 32 години - със Синдром на Уест...

публикувано на 22.09.24 в 10:51
Момчил Карамитев

Момчил Карамитев за патриарх Неофит, за киното, чудесата и творческия процес

"Това, което ме впечатли при всички разговори беше, че тези хора благоговееха към личността на патриарх Неофит и казаха, че това е била неговата изключителна сила, че той е бил много благ , някои са го упреквали, че е бил прекалено благ, че това не било добре за ръководител на Българската църква.  "Казват, че като ръководител той не е..

публикувано на 17.09.24 в 09:24
 Проф. Даниела Дженева

Проф. Даниела Дженева - 50 години ансамбъл "Тракия" с етика, морал и любов

С концерти и специално подготвена изложба ансамбъл "Тракия" отбеляза своята 50 годишнина . Гости на спектакъла на Античния театър в Пловдив са и част от хората, които с талант и сърце са допринесли през годините трупата да има водещата си роля на новатор в музикалните и танцовите форми във фолклорното изкуство. Другият концерт на древната..

публикувано на 15.09.24 в 09:10

Изпълнение на български композитор в предварителната селекция за "Грами"

Изпълнение от нов албум на български композитор, познат със създаването на творби за емблематични български естрадни артисти от 80-те, бе допуснато до съревнованието за наградите "Грами". Димитър Ковачев е сред емблематичните композитори в България през 80-те години. Мнозина го свързват с песента "Тишина", първоначално изпълнена от Васил..

публикувано на 12.09.24 в 10:25
Д-р Калин Поповски

Д-р Калин Поповски: В медицината не всичко е заплати. Моралът трябва да бъде на първо ниво

Д-р Калин Поповски е един от най-известните акушер-гинеколози в Плевен.  Завежда Клиниката по акушерство и гинекология към Университетската болница "Д-р Георги Странски". Д-р Поповски е потомствен лекар, в неговите ръце през над 30-годишната му практика са изплакали за първи път при раждането хиляди деца от цялата страна. "В медицината не..

публикувано на 08.09.24 в 06:57