Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира"

Проф. Искра Баева: Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

На преден план трябва да излязат политици, които да говорят колко струва войната и колко ще струва мирът, смята историкът

| Интервю
Искра Баева
Снимка: БТА

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и не е застрашена, ако постигне мир. Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна.

Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева.

Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем. Русия не може категорично да спечели войната в Украйна и е готова за компромис, посочи тя.

"Не ми се вижда реално някоя от двете страни да се откаже изцяло от това, което иска. Това води към въпроса за капитулацията. Дошло е време да се върне дипломацията в тази война."

Проф. Баева оспори "абсолютистката, идеалистическата, идеологическата гледна точка – дори за това, че се води война между демокрация и авторитаризъм":

"Не мисля, че на страната на Украйна са само демократични държави. Не мисля, че демокрацията в Украйна е за пример. Това е идеология, а е дошло време на прагматиците."

"Изобщо не мисля, че е възможно Украйна да падне, да бъде превзета. Не е възможно. То се вижда от хода на войната. Превърна се в позиционна война, с малки промени в линията на фронта. Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира", коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

"Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал, могат да победят в някаква посока, но не могат да направят голяма победа. Категорично не е възможно да превземат цяла Украйна, да свалят правителството", поясни тя.

Разумното решение е да се търси компромис, не капитулация на едната и на другата сила. Няма как да бъде постигнат мир само въз основа на плана "Зеленски" или план "Путин". Конференцията в Швейцария без участие на Русия няма да доведе до такъв резултат. Няма как да се стигне до мир, като се изключи едната от двете воюващи страни, отбеляза историкът.

"Трябва да се търси прекратяване на огъня, примирие. От примирието до мира има достатъчно много възможности да действа дипломацията."

Колкото е да е непопулярно и политически некоректно, на преден план трябва да излязат политици, които мислят с данни – колко струва войната и колко ще струва мирът, подчерта Баева.

"Лошият мир не е добър вариант, но само лошият мир може да отвори възможност за еволюционно развитие – може да се превърне и в добър. Докато войната води до все по-лоши резултати."

Все повече западни анализатори говорят, че Украйна може да загуби войната. На запад вече не говорят, с някакви изключения, че Украйна може да победи в тази война. Настъпило е отрезвяване и от руска страна, прави равносметка проф. Искра Баева.

Тезата, която се развива на запад идеологически, че ако Русия победи, ще превземе цяла Украйна, а после ще посегне на други държави, е нереалистична, обобщи Искра Баева. По думите ѝ, вече е отпаднала руската теза за денацификация.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35