Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Светът е на ръба на климатична пропаст

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът е на ръба на климатична пропаст, предупреди ООН. Реакцията на световната организация дойде в отговор на проучване на британското издание "Гардиън", в което водещи климатични експерти обявиха, че очакват глобалното затопляне да бъде доста по-голямо от международната цел то да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий.

Проучването обхваща близо 400 автори на научни доклади за Междуправителствения панел по изменение на климата. 80 процента от тях очакват увеличение на температурите с поне 2,5 градуса спрямо прединдустриалната епоха. Това би означавало катастрофално ниво на затопляне, уточнява "Гардиън". Много от специалистите очакват бъдеще, в което има глад, конфликти и масова миграция, причинени от топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с интензитет и честота много по-големи от това, на което сме ставали свидетели.

Според мнозинството от учените най-голямата пречка пред прилагането на действия за ограничаване на глобалното затопляне е липсата на политическа воля. "Политическите и индустриалните лидери трябва да осъзнаят, че сме на ръба на пропастта. Науката е ясна и залогът за цялото човечество не би могъл да е по-висок", подчерта в тази връзка говорител на генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

Четири общини от Югозапада с мерки в борбата с климатичните промени

С бюджет от близо 800 000 лв. Община Благоевград в партньорство с общините Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия в рамките на 30 месеца реализираха проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към..

публикувано на 26.04.24 в 14:32
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение...

публикувано на 28.04.24 в 14:05

Фондация "Елизабет Костова" 2024: Поезия и климатична криза

Фондация "Елизабет Костова" е една от организациите, които най-активно насърчават литературния живот у нас. През 2024 година поезията е на фокус, като предстоят редица полезни и вълнуващи събития – Преводаческа академия, Международна поетична..

публикувано на 30.04.24 в 09:52

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че..

публикувано на 08.05.24 в 22:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, върнали 170 българи от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха близо 170 български граждани от Ливан. Премиерът подчерта, че за акцията са..

публикувано на 04.10.24 в 16:17
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът окзаза на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно...

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в..

публикувано на 04.10.24 в 15:16