Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски дипломати са притеснени от посещенията на Виктор Орбан в Русия, Украйна и Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В европейските столици расте безпокойството от ролята на умиротворител, която унгарският премиер Виктор Орбан си приписва при посещенията си в Русия, Украйна и Китай. Делегацията на една неназована страна членка на ЕС е поискала въпросът да бъде обсъден в сряда на редовната среща на Комитета на постоянните представители.

На 1 юли Унгария пое за 6 месеца ротационното председателство на Съвета на ЕС и това е, което безпокои държавите от съюза.

Орбан направи тези посещения през последните няколко дни. Трябва да бъде ясно, че Орбан действа без мандат на ЕС, а единствено от името на своята страна, смятат дипломати от ЕС. Вместо това обаче той умишлено внасял още по-голяма неяснота, като излагал публично логото на унгарското председателство по време на срещите си, допълват те.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Голям екран показва унгарския министър-председател Виктор Орбан, докато се среща с китайския президент Си Цзинпин (не е в кадър), в Пекин, Китай, 8 юли 2024 г.

Орбан: От 5 столици зависи краят на войната - Киев, Москва, Пекин, Брюксел и Вашингтон

Серията посещения в миротворческата мисия на унгарския премиер Виктор Орбан ще продължи, съобщи той в ексклузивно интервю за германската телевизия "Велт".  Унгарският премиер Орбан пристигна в Москва за преговори с руския президент Путин Орбан..

публикувано на 08.07.24 в 19:08
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Русия оценява усилията на Орбан за изясняването на позициите на Москва и Киев за решаване на конфликта им

Русия оценява усилията на унгарския премиер Виктор Орбан за изясняване на позициите на Москва и Киев по решаването на техния конфликт, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитират изявление на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. В петък Орбан обсъди с..

публикувано на 08.07.24 в 14:16
Виктор Орбан

Ще успее ли "Мисия за мир 3.0" на Виктор Орбан

Унгарският министър-председател Виктор Орбан се среща днес със Си Цзинпин. Той пристигна в Пекин на "Mисия за мир 3.0" след последните си посещения в Москва и Киев.  Това е първата среща на европейски лидер с Путин в Москва от април 2022 г., два месеца..

публикувано на 08.07.24 в 07:36
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Орбан е в Пекин за преговори със Си Цзинпин

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристигна днес в Пекин за разговори с китайския президент Си Цзинпин, съобщи ръководителят на пресслужбата на Орбан за държавната информационна агенция МТИ. "Мисията на министър-председателя Виктор..

публикувано на 08.07.24 в 07:29
Виктор Орбан и Владимир Путин

Орбан разговаря с Путин в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин.  Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен..

публикувано на 05.07.24 в 18:19
Азербайджанският президент Илхам Алиев с Виктор Орбан, 6 юли 2024 г.

Орбан разгневи Брюксел с участие в среща на Организацията на тюркските държави в Азербайджан

Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи ЕС за втори път в рамките само на два дни - вторият път заради присъствието си на неформална среща на Организацията на тюркските държави на 5 и 6 юли в азербайджанския град Шуша. Тя иска да даде статут на..

публикувано на 07.07.24 в 11:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът окзаза на Левон Манукян да намали паричната му гаранция от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно...

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в..

публикувано на 04.10.24 в 15:16
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей

Али Хаменей: Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас"

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас" и "няма да изкара дълго". Междувременно от Ливан бяха предприети ракетни удари към северната част на Израел. Военните на еврейската..

публикувано на 04.10.24 в 15:10