Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Снимка: Български антарктически институт

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън".

Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят Земята и се конкурират с естествени процеси, които са съществували милиарди години. Промяната в продължителността на денонощието се равнява на милисекунди. Това обаче е достатъчно, за да доведе до проблеми с интернет трафика, финансовите трансакции, както и навигацията с джи пи ес, защото всички те зависят от прецизно отчитане на времето.

Продължителността на земното денонощие постепенно се е увеличавало милиарди години наред заради гравитационното притегляне, което упражнява Луната върху океаните и сушата на Земята. Топенето на ледниците в региона на Антарктика и Гренландия заради причиненото от човека глобално затопляне обаче води до преразпределяне на водата в световните океани, като повече от нея вече се намира в района на екватора. Това забавя въртенето на планетата.

"Виждаме влиянието ни като хора върху цялата земна система, не само на местно ниво като повишаване на температурите, но и наистина на фундаментално равнище как Земята се движи в космоса и се върти", обяснява професор Бенедикт Соджа от швейцарския Федерален технологичен институт в Цюрих. "Заради въглеродните емисии сме го постигнали за само 100 или 200 години", подчертава изследователят и определя откритието като поразително.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Анна Стойкова

Обмисля се създаването на климатичен хъб

Обмисля се да бъде създаден образователен еко център за зелени политики - климатичен хъб. Предложението е на Анна Стойкова и Драгомир Младенов, общински съветници в Столичния общински съвет (СОС). През последните години София се е превърнала в..

публикувано на 12.07.24 в 09:45

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Климатичните промени виновни и за мъртвото вълнение през юни

Опасно, с мъртво вълнение и необичаен за юни сологан, е морето през последната седмица на месеца. Причина за това са климатичните промени - коментира старши спасителят на Северния плаж в Бургас Петър Русев. След като само в една седмица се удавиха двама..

публикувано на 30.06.24 в 15:20

Светът върви към "войни за храна" на фона на геополитиката и изменението на климата

Светът се е насочил към "войни за храна", тъй като геополитическото напрежение и изменението на климата тласкат страните към конфликти заради намаляващите доставки, предупреди един от най-големите търговци на селскостопански стоки в света - Olam..

публикувано на 26.06.24 в 09:18
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова..

публикувано на 24.06.24 в 09:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът окзаза на Левон Манукян да намали паричната му гаранция от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно...

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в..

публикувано на 04.10.24 в 15:16
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей

Али Хаменей: Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас"

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас" и "няма да изкара дълго". Междувременно от Ливан бяха предприети ракетни удари към северната част на Израел. Военните на еврейската..

публикувано на 04.10.24 в 15:10