Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-широко разпространение през есента на грипа и респираторно синцитиалния вирус

Проф. Аргирова: Covid-19 не може да се нарече сезонен, ще е активен през цялата година

Важно е да има нова актуализирана ваксина, смята проф. Радка Аргирова

Проф. Радка Аргирова
Снимка: Станислава Пирчева

"Covid-19 не е престанал да мутира, той е в състояние на еволюция. За Гърция и Белгия има данни за ръст на заболелите, в САЩ има също сериозен ръст в отделни щати, което означава, че изменчивостта на този коронавирус продължава, каза за "Нощен Хоризонт" вирусологът проф. Радка Аргирова.

Три вируса излагат на риск почивката на кипърци и туристи на острова

"Вирусът търси начин да продължи да живее, да се разпространява, а това става чрез заразяване на нови лица, когато може да се пребори с техния имунитет.

За отделните варианти на Covid-19 последната година е важно да кажем, че преживяват подобни, еднакви мутации, което означава, че те се стремят да "бият в една обща точка" - тази цел е да инфектират по-дълбоко клетката.

Според мен също вирусът не може да се нарече сезонен, той ще е активен през цялата година.

Новият подвариант "Флирт" идва като название от аминокиселините, които се изменят, те ще продължат да се развиват, защото хората спряха да се изследват или малко се тестват, което ни пречи да знаем в момента кой вариант и къде и до каква степен е разпространен.

Сега отиваме и към сезона на респираторните инфекции - грип и респираторно синцитиалния вирус, като очакванията на специалистите са те да бъдат много по-разпространени през тази есен. Към тях ще се включат и Флирт, и други мутации.

Това, което трябва да се направи на национално ниво, е да имаме точна информация какви са вариантите, които са разпространени, което е много трудно

И не заради липса на финансиране или лаборатории, а защото е спаднала бдителността да се правят PCR - тестове, които да се изпращат след това към Националния център по заразни и паразитни болести за секвениране, за да определят те какво циркулира у нас.

Второто нещо, за което настоява и световната общност, e да има нова актуализирана ваксина. Имаше дискусия кои варианти да се допълнят и включат в новата ваксина.

Предполага се, че в края на септември вече ще има такава ваксина, която ще се препоръчва изключително на хората над 60 години, защото се оказа, че възрастта е от ключово значение. Има и данни за България от 10% смъртност през март 2024 г. от мутациите на коронавируса", допълни още вирусологът.

Проф. Аргирова каза също, че препоръчва на места с голямо струпване на хора да се носят маски. Също и проветряване на въздуха, висока лична хигиена и на храната, топлинна обработка на храната също е от полза.

4-5 дни е инкубационния период на Флирт, но има и асимптомно протичане, като два дни преди да се появи симптоматиката, човек е заразен и може да пренесе инфекцията по въздушно-капков път.

Рядко има загуба на вкус и мирис, но се случва и седмица след симптомите, човек да бъде още заразен. Затова от седмица до 10 дни е добре да се направи самоизолация, за да се пазят и околните.

Не протича тежко, но това е страшното, защото заблуждава с тези неспецифични признаци, които са като настинка, второто нещо, вирусът - много добре понася горещината и влажния въздух, което способства за неговото разпространение.

 България има малък процент на ваксинирани, много от хората получиха и естествен имунитет след преболедуване, а ваксината има по-слаба защита към новите мутации, отколкото в началото, затова е възможно при определен брой хора да възникне по-малко или по-голямо огнище. Винаги съм казвала, че България ще остане ендемична и ще има такива ендемични огнища, и го виждам на практика", допълни проф. Аргирова за БНР.

"Вирусът Нипа ни е отдавна известен, правеше малки огнища в Австралия преди много години, сега в Индия има прекрасни условия да се развива, не мисля, че ще се стигне до световна пандемия или епидемия, защото ние имаме опит как да се борим с него", посочи още проф. Аргирова.

Проф. Аргирова съобщи за БНР, че след изследвания на отпадните фекални води в софийски и бургаски отпадни води са открити вируси, които имат общо с Covid-19, което означава, че това е едно силно предупреждение, че вирусът го има и той е тук. Подобни изследвания се правят регулярно в цял свят. 

Проф. Радка Аргирова

Проф. Аргирова е предложена за удостояване с орден "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, за нейните особено значими заслуги в развитието на вирусологията, включително приноса ѝ в борбата със СПИН и Covid-19. Предстоящото удостояване на проф. Аргирова с ордена е заслужено признание за нейния принос в медицинската наука и общественото здраве.

В разговора ще чуете и журналистката Юлия Пискулийска за съвместната им работа, както и за значението на тяхната дейност в областта на медицината и журналистиката.

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35