Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Промените в Наредба 4 дават нова възможност - частичното изпълнение на електронна рецепта"

Димитър Маринов: Докато има хартиени рецепти, дефицитът на лекарства не може да се проследява

"За здравнонеосигурените има двоен контрол, при лекаря и в аптеката"

| Интервю
Магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз.
Снимка: БТА

Нормално е да има дефицит на лекарствени продукти, няма държава в света, която да има от всички и по всяка време. Дефицитът винаги ще го има, въпросът е как се управлява? Докато има хартиени рецепти не може да се проследи.

Това каза в интервю пред БНР Димитър Маринов-председател на Българския фармацевтичен съюз. В предаването "Преди всички" той коментира промените в Наредба 4 за предписване и отпускане на лекарства по НЗОК.

"Най-точният измерител, какви количества лекарства са ни необходими, е борят на неизпълнените рецепти. Противното означава, че пациентът не се придържа и не може да ги намери. Всички дефицити сега се обясняват с хартиената рецепта, защото при тях няма проследимост", заяви Димитър Маринов.

И обясни за изчезналите лекарства за диабетици:

"При инсулина действително, ако имаше дефицит хората щяха да умират по улиците. Проблемът е че аптеките нямат равен достъп до съответните лекарствени продукти – за едни има за други няма. Най точният измерител за броя на неизпълнените рецепти, и когато го имате в електронния регистър, лесно се проследява, какво е предписано и кое  е изпълнена. Взимат се наличностите в страната, защо пациентът не го е взел и през другата система се проследява дали тези количества не отиват в определени аптеки. Докато има хартиени рецепти, такива анализи никой не може да направи."

НЗОК и БФС изясняват как ще се плаща на аптекитеФармацевти предвиждат икономически обезкървени аптеки и фалити. Какво е решението?

Маринов вярва, че хартиените рецепти съвсем скоро ще бъдат изключение.

Той повтори няколко пъти, че частичното изпълнение на електронна рецепта е само възможност. Когато започне изпълнението и ако липсва лекарство, то трябва да се вземе в рамките на 3 дни.

"Рано  е да кажем за частичното изпълнение на рецептите. Важно при него е може да има изпълнение при издадени след 1 септември рецепти, ако има тримесечна рецепта, не могат да бъдат частично. Тепърва ще наблюдаваме дали има проблеми или не. Като количество не знам точно. Съотношението е при частично 1/3 са изпълнени, след това 2/3 от частично изпълнение е довършено в други аптеки", каза Маринов.

Той препоръча на фармацевтите да не се занимават с административните процеси на НЗОК, а с пациентите си. И допълни, че за здравнонеосигурените, те нямат право на рецепта по Здравна каса, има предварителен контрол, веднъж при лекаря и после в аптеката.

Цялото интервю и анкетата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, върнали 170 българи от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха близо 170 български граждани от Ливан. Премиерът подчерта, че за акцията са спомогнали българските и партньорски служби. Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан..

публикувано на 04.10.24 в 16:17
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да внесе..

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени решението на парламента за предсрочното освобождаване на Михайлов. Съдебното решение беше обнародвано в..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши проблема с водата. "Ние сме без вода от миналия четвъртък и подобно безводие имаше и в..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на изход за товарните коли. Когато има по-голямо струпване на автомобили се отварят максимален брой..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ България ще поиска нова оценка.  Петкова представи динамиката на структурата на финансовата..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в интервю пред БНР бизнесменът Ахмед Баша, който е завършил у нас журналистика и живее тук. Преди дни..

публикувано на 04.10.24 в 15:16