Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 560 хиляди деца са ваксинирани срещу полиомиелит в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 560 хиляди деца под десет години са били ваксинирани срещу полиомиелит по време на първия кръг от извънредната имунизационна кампания в Ивицата Газа, съобщи Световната здравна организация. 

12-дневната кампания е осигурила достъп на 558 963 деца до новата орална ваксина срещу единия от причинителите на заболяването - полиовирус тип 2. Здравните и социални работници са работили с безпрецедентен мащаб и скорост, обясни доктор Ричард Пийпъркорн, който е представител на Световната здравна организация за Палестинската територия. Имало е спиране на боевете за 9 часа на ден за гарантиране на безопасността на служителите и общностите, а мобилни екипи са посещавали и семейства, живеещи в палатки и лагери за разселени лица.

Кампанията започна, след като през юли полиовирус тип 2 беше открит в отпадни води в Газа, а след това през август 10-месечно бебе се разболя от детски паралич.


Очаква се да бъде осъществен втори кръг с имунизации. В идеалния случай това трябва да стане до 4 седмици, за да получат децата в Газа втора доза от оралната ваксина и да бъде предотвратено появата на огнище в Ивицата, както и международно разпространение на вируса.

СЗО, УНИЦЕФ и Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци призовават всички страни в конфликта в Газа да се ангажират с осигуряването на още хуманитарни паузи, за да има безпрепятствен достъп до децата.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разселени палестинци живеят в разрушено училище на UNRWA, след като са се евакуирали от град Рафах, Хан Юнис, Ивицата Газа, 19 май 2024 г.

Хуманитарна пауза в Газа за ваксинации срещу полиомиелит

В Ивицата Газа днес е обявена хуманитарна пауза, за да се извърши ваксинация на децата срещу полиомиелит. Очаква се върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел да посети Египет. След разговор с..

публикувано на 09.09.24 в 08:15
Прилагане на орална ваксина срещу полиомиелит в Пакистан.

В Газа е регистриран първи случай на полиомиелит от 25 години насам

В Ивицата Газа беше регистриран първи случай на детски паралич за последните 25 години, съобщиха представители на ООН, цитирани от Би Би Си. Десетмесечно бебе е с парализа на единия крак, след като се е заразило с полиомиелит. Състоянието му вече е..

публикувано на 24.08.24 в 04:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илиян Василев

Илиян Василев: Ние нямаме план как да си пренастроим енергетиката

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район. Това каза..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

Наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, върнали 170 българи от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха близо 170 български граждани от Ливан. Премиерът подчерта, че за акцията са..

публикувано на 04.10.24 в 16:17
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът отказа на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно...

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ..

публикувано на 04.10.24 в 15:29