Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промяната идва: Годишен конгрес на лейбъристите в Ливърпул

Анджела Рейнър и Киър Стармър в Ливърпул, 21 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Промяната идва", заяви британският премиер и лидер на Лейбъристката партия Киър Стармър в навечерието на годишния конгрес на партията, който се открива днес и ще продължи до сряда включително.

Конгресът на управляващите лейбъристи идва след няколко трудни седмици за новото правителство след повдигнати въпроси за дарения на дрехи и подаръци за водещи политици.

Киър Стармър, вицепремиерът Анджела Рейнър и министърът на финансите Рейчъл Рийвс бяха критикувани за приемането на дрехи на стойност хиляди паунда от дарители, макар и вече да заявиха, че на тази практика ще бъде сложен край. Иначе лейбъристите се събират за първия си конгрес като управляваща партия от 15 години насам. Обръщайки се към лондонските лейбъристи на събитие в навечерието на конгреса, Стармър каза, че хората ще "погледнат с гордост назад към лейбъристкото правителство от 2024 година по начина, по който гледат на това от 1945 година".

Сравнението на е случайно, защото лейбъристкото правителство от 1945 година може да се похвали с някои от най-големите си постижения, включително създаването на Националната здравна служба. Премиерът освен това използва деня преди официалното начало на конференцията, за да постави отново акцент върху една от ключовите си политики - ускоряване на жилищното строителство.

Преди конгреса Стармър и Рейнър проведоха срещи със синдикатите, които допринасят за партийната хазна, на фона на съмнения, които някои имат относно "зелената програма" и как политиките могат да се впишат в бъдещето на традиционните индустрии. Синдикални лидери предупредиха ръководството на партията, че трябва да се вслуша в гласовете на синдикатите.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът окзаза на Левон Манукян да намали паричната му гаранция от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да внесе..

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени решението на парламента за предсрочното освобождаване на Михайлов. Съдебното решение беше обнародвано в..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши проблема с водата. "Ние сме без вода от миналия четвъртък и подобно безводие имаше и в..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на изход за товарните коли. Когато има по-голямо струпване на автомобили се отварят максимален брой..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ България ще поиска нова оценка.  Петкова представи динамиката на структурата на финансовата..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в интервю пред БНР бизнесменът Ахмед Баша, който е завършил у нас журналистика и живее тук. Преди дни..

публикувано на 04.10.24 в 15:16
Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей

Али Хаменей: Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас"

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че Израел не може сериозно да навреди на "Хизбула" и "Хамас" и "няма да изкара дълго". Междувременно от Ливан бяха предприети ракетни удари към северната част на Израел. Военните на еврейската държава пък призоваха цивилните в 37 южни града в Ливан да се евакуират. Израел съобщи още, че при..

публикувано на 04.10.24 в 15:10