Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Това е исихаската обител на Теодосий Търновски, в която той се оттегля през втората половина на XIV век

Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене - монашеската обител на Свети Теодосий Търновски
Снимка: Регионалния исторически музей - Велико Търново

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски, която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър. Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене.

Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо разкритие, което пренаписва историята, особено за местоположението на Търновската Света гора. Археолозите допускат, че в близост е погребан Свети Роман Търновски, както и че в съседство е и самата отшелническа пещера на Теодосий Търновски.

При разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене археолозите от Регионалния исторически музей във Велико Търново професор Хитко Вачев и Илиян Петракиев разкриха само за 35 дни теренна работа останки на средновековен храм издигнат през XIV в.

Професор Хитко Вачев и Илиян Петракиев

Архитектурно-стиловите му характеристики недвусмислено сочат, че той принадлежи към най-бляскавите образци на Търновската архитектурна школа от епохата на Второто българско царство. Това е исихаската обител на Теодосий Търновски, в която той се оттегля през втората половина на XIV век.

Свързвайки резултатите от археологическите проучвания с данните от "Житието на Св. Теодосий Търновски", написано от самия Вселенски патриарх Калист, е установено, че разкритата църква е католиконът (основен храм) на манастира, чийто игумен е бил Теодосий Търновски, разказа професор Вачев:

"Теодосий е решил да се оттегли в отшелничество. Тогава цар Иван Александър, това е отбелязано в житието, "Той не пожела да го пусне надалеч и му построи хубава църква с килии". Другият важен момент е: "И лично царят участва в строежа на църквата" и пише: "И като носеше пясък на три пъпреща разстояние той участва в градежа на църквата".

Според средновековната мярка това са 555 метра от реката. Точно на това място археолозите правят своето разкритие.

"552 метра. Ако в това няма по-категорично доказателство за кого е строена тази църква, за кого е сторена тази църква, затова казвам, че това е манастирът на Свети Теодосий Търновски".

Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Стените на църквата са изградени от прецизно издялани каменни блокове и тухли. Фасадите са раздвижени с керамични елементи в няколко цвята. Подпокривните корнизи са били украсени със специално изработени тухли тип „вълчи зъби“ и керамични елементи, които за пръв път се откриват в българските земи. Църквата е великолепна, разказва професор Хитко Вачев:

"Такова нещо в Търново са малко аналогиите с псевдоконструктивни ниши, с керамопластимна украса, с архитектурни детайли от подпокривни корнизи, богато стенописана, с галерии отстрани върху колони, които са много близки до "Св. 40 мъченици". Вероятно има и параклис. По своите архитектурни характеристики тя се родее с най-блестящите паметници от епохата на Второто българско царство и посочвам Несебър. Само там има толкова пищно украсени църкви и патриаршеската църква в Търново – богати стенописи, степонисана олтарна преграда. Вероятно е работил някакъв много талантлив архитект". 

Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Теодосий Търновски е голям църковен реформатор и ерудит. Той е идеологът на исихазма, който по своята същност е форма на християнски мистицизъм, степен на свързване с Бога. Тя се постига чрез въздържание, смирение, пост и молитва като по този начин се възстановява връзката с него. Теодосий Търновски е инициаторът на свикването на църковния събор през 1355 г. срещу еретиците. През 1359 г. е в основата на победата на православието на антиеврейския събор в Търново.

През 1363 година Теодосий Търновски, придружен от своя ученик и бъдещ български патриарх Евтимий, заминава за Константинопол и е приет от Вселенския патриарх Калист. Игумен на манастира става сподвижникът на Теодосий Търновски – Роман. След три години той умира от туберкулоза.

"И монасите го погребаха с почести. Роман е канонизиран от Българската църква и е Свети Роман Търновски и неговата памет се чества на 17 февруари. Тук някъде е погребан един български светец".

Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Сред археологическите находки са и лъжица за причастие и голям бронзов кръст, който е висял от тавана на храма.

Според професор Хитко Вачев този манастир дава нова насока в историческата наука с промяна на положението на Търновската Света гора:

"Голямата тема с откриването на манастира на Свети Теодосий Търновски е къде се намира Търновската Света гора. В историческите извори е отбелязано, че на хълма Света гора е манастирът "Св. Богородица от Егитрия". Само че в изворите пише и "Търновската Света гора", където става дума за много манастири – "Св. Троица", "Преображенският манастир", така нареченият стар "Преображенски манастир" и манастинастирът на Св. Теодосий Търновски -  четири манастира".

Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкопките с епохалното историческо разкритие са финансирани от община Велико Търново и дарители. Ще бъде направена полева консервация, ще се охраняват и догодина археолозите се надяват на държавно финансиране, за да продължат проучванията си.

Има и хипотеза, че в близост, в една от подземните бази на Държавния резерв, е и самата пещера на Теодосий Търновски.


Слушайте звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26