Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

221 от Благоевградско се борят за 11 места в 51-вия парламент

Община Благоевград
Снимка: Община Благоевград

221 са кандидатите за народни представители от Благоевградски многомандатен избирателен район, който изпраща 11 депутати в Народното събрание. До крайния срок вчера Районната избирателна комисия регистрира общо 17 партии и 9 коалиции. 

Най-много кандидати за 51-вото НС - девет, има от малката община Якоруда. 

Четири партии са регистрирали само по един кандидат, сред тях е и "Български възход". С по-малко от пет кандидати за народни представители са още шест партии. 

Четири коалиции имат пълни листи от 22 кандидати - ГЕРБ-СДС, "ДПС-Ново начало", ПП-ДБ и "БСП-обединена левица". Водачите на тези листи очертават и лидерска битка в Благоевградски избирателен район между Росен Желязков от ГЕРБ, Делян Пеевски от ДПС-Ново начало, Андрей Цеков от ПП-ДБ и Кирил Добрев от "БСП-обединена левица". 

Само една дама се очертава като конкуренция в този мъжки предизборен маратон - адв. Цвета Рангелова от ПП "Възраждане".  

Водач на листа в Благоевград е и лидерът на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

Рекорден брой кандидат-депутати  има от община Якоруда - девет. Четирима от тях са в листата на ГЕРБ-СДС. 

От Районната избирателна комисия припомнят, че до 1 октомври трябва да бъде попълнен съставът на секционните избирателни комисии. Очаква се сериозно напрежение между коалициите, в които са двете крила на ДПС.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виница, Украйна

Русия е атакувала с дронове критична украинска инфраструктура

Украйна обяви, че Русия е атакувала тази нощ критична украинска инфраструктура с 19 дрона, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната от своя страна каза, че руската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила 18 украински дрона през нощта. Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството". Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Основен път към Сирия е блокиран след израелски удари в Ливан

Израелски удари в Ливан блокираха основен път към границата със Сирия. Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на Бейрут.   Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Полицията в Гърция откри плантация за канабис с 8 000 растения, скрити сред царевица

Цяла плантация с канабис откриха полицаите от отдела за борба с организираната престъпност в Атика. В област Виотия в земеделска земя са отглеждани над 8 000 насаждения с канабис, скрити между висока царевица, съобщиха полицаите. Цената на намереното количество наркотик се изчислява на 15 милиона евро. Работили са по сигнал за..

публикувано на 04.10.24 в 11:50

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

"Категорично смятаме, че има шанс да бъде постигнато пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство" - това каза източник от унгарското председателство на ЕС. Въпросът ще бъде дискутиран на заседанието на министрите на вътрешните работи на 10 октомври в..

публикувано на 04.10.24 в 11:31

Трябва ли да се засили технологичното образование?

На какво биха научили децата часове по роботика в училище? Трябва ли да се засили технологичното обучение и защо повече познания по програмиране биха били полезни и за деца, които нямат интереси в тази сфера?  Всяко дете трябва да може по смислен начин да накара техниката да работи за него - в това вярва програмистът Николай Цонев, участник в..

публикувано на 04.10.24 в 11:24

Обявено за издирване 14-годишно момиче от Бяла Слатина открито в Горна Оряховица

14-годишно момиче от района на Бяла Слатина, което е избягало от дома си и е било обявено от неговите родители за издирване, е намерено тази нощ в горнооряховския квартал "Калтинец". Върху момичето не е имало посегателства.   Тя е била при 14-годишно момче, с което е имало връзка. Младежът е отишъл да вземе девойката от дома ѝ, за да живеят..

публикувано на 04.10.24 в 11:14