Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон очаква да се стигне до споразумение с ЕС за младежката мобилност

Изглед към сградите на Оксфордския университет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британски министри смятат, че може да се постигне споразумение с Европейския съюз относно схема за младежка мобилност, след като Брюксел изглежда смекчава исканията си за позволение на младите европейци да живеят и работят във Великобритания, съобщи вестник "Таймс".

Педро Серано, посланикът на ЕС в Обединеното кралство, каза пред Times Radio, че всяка схема би била нещо като така наречената "празна година" при студентите и няма да даде на европейските граждани правото да живеят и работят във Великобритания за значителен период от време. Той настоя, че това няма да представлява връщане към пълната свобода на движение, от което се притесняват британските власти.

Очаква се държавите-членки на ЕС да одобрят официални предложения за схема за младежка мобилност, които ще бъдат представени на британските министри до седмици.

Схемата ще позволи на лица под 30 години да живеят, работят и учат в чужбина, като европейските граждани ще имат право да правят същото в Обединеното кралство. Планът е ключово изискване на Брюксел в бъдещите преговори с Лондон във връзка с желанието на премиера Киър Стармър за "рестартиране" на отношенията с европейските лидери.

Публично министрите се опитаха да омаловажат очакванията за сделка на фона на опасения, че тя може да бъде представена като връщане към свободата на движение и отстъпление от Брекзит. В частни коментари обаче правителствени източници казаха, че министрите смятат, че има "място за споразумение", което може да позволи по-голям реципрочен достъп за младите хора във Великобритания и страните-членки на ЕС.

Всички аспекти на схемата със сигурност ще бъдат предмет на всички предстоящи преговори между британците и европейците, пише "Таймс".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, върнали 170 българи от Ливан

Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова наградиха екипите на Държавния авиационен оператор, които евакуираха близо 170 български граждани от Ливан. Премиерът подчерта, че за акцията са спомогнали българските и партньорски служби. Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан..

публикувано на 04.10.24 в 16:17
Левон Манукян, Личен алхив

Съдът окзаза на Левон Манукян да намали гаранцията му от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказа да намали определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да внесе..

публикувано на 04.10.24 в 16:08
Станимир Михайлов

Станимир Михайлов се връща начело на НЗОК следващата седмица

Освободеният преди няколко месеца управител на Здравната каса Станимир Михайлов се връща на поста си в началото на следващата седмица, научи БНР от свои източници.  Т ова ще се случи по силата на решението на Конституционния съд, което отмени решението на парламента за предсрочното освобождаване на Михайлов. Съдебното решение беше обнародвано в..

публикувано на 04.10.24 в 15:49
Лъчезар Желев, кмет на село Бреница

Жителите на Бреница не издържат на безводие, блокират пътя Кнежа – Плевен

На протест излизат в неделя жителите на село Бреница, община Кнежа заради безводие. Местните жители ще блокират пътя Кнежа – Плевен при отбивката за Бреница. Сред тях ще бъде и кметът на селото Лъчезар Желев, който се чувства безсилен, за да реши проблема с водата. "Ние сме без вода от миналия четвъртък и подобно безводие имаше и в..

публикувано на 04.10.24 в 15:45
гл. инсп. Манол Ланолков

Няма голямо струпване на леки автомобили на ГКПП "Калотина"

Между 350 до 450 тежкотоварни автомобили преминават за 12 часа от българска страна граничната проверка на ГКПП "Калотина". Към Сърбия са пътували повече хора през активния летен туристически сезон. Проверката е до 1 минута на вход и 2 на изход за товарните коли. Когато има по-голямо струпване на автомобили се отварят максимален брой..

публикувано на 04.10.24 в 15:40
Людмила Петкова

МФ очаква през декември да бъде покрит инфлационният критерий за влизане в еврозоната

Министерството на финансите очаква през декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната, съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова. Това е инфлацията, като в 2-седмичен срок след изпълнението ѝ България ще поиска нова оценка.  Петкова представи динамиката на структурата на финансовата..

публикувано на 04.10.24 в 15:29
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Ахмед Баша: България не е място за терористични актове

Ако има терористични актове, няма да са от ливански граждани или от държавата Ливан. Мисля, че тук положението е стабилно, а и България не е място за тези действия. Това коментира за опасността от бежанска вълна и терористични актове в интервю пред БНР бизнесменът Ахмед Баша, който е завършил у нас журналистика и живее тук. Преди дни..

публикувано на 04.10.24 в 15:16