Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Дейвид Лами
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да гарантират помощ, "ако нещата ескалират значително през следващите часове и дни". 

Британският дипломат номер едно допълни, че правителството е създало звено за бързо реагиране, за да помогне на около 5000 британски граждани в Ливан, със 700 войници, разположени в Кипър, и резервирани места за граждански полети, за да ги върнат у дома. 

По-рано Дейвид Лами заяви, че е разговарял с американския държавен секретар Антъни Блинкън и че и двамата са съгласни, че "най-добрият път напред" е незабавно прекратяване на огъня и намиране на "политическо решение". 

Той информира, че е разговарял с иранския си колега миналата седмица и е призовал страната му да прояви "сдържаност". 

По повод на смъртта на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала Лами коментира, че не "скърби за смъртта на ръководителя на забранена терористична организация, но скърби за цивилните, които загубиха живота си в кръвопролитията през последните няколко дни".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Джо Байдън

Американският президент Джо Байдън е против израелска сухопътна операция в Ливан

Президентът на САЩ Джо Байдън даде да се разбере, че се противопоставя на израелски сухопътни операции в Ливан, като призова за прекратяване на огъня в момент на изключително напрежение след убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насрала, предаде..

публикувано на 30.09.24 в 21:21
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54

Първите българи, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха

Първите български граждани, пожелали евакуация от Ливан, се прибраха тази вечер с полет от Бейрут, извършен с правителствения самолет „Еърбъс“ от екип на Държавния авиационен оператор. Те бяха посрещнати на правителствения терминал на летище София от..

публикувано на 30.09.24 в 22:00
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Наводнение в босненското село Луке, 4 октомври 2024 г.

Най-малко 14 жертви на наводнения и свлачища в Босна и Херцеговина

Най-малко 14 души са загинали при проливни дъждове, наводнения и свлачища в централната и южната част на Босна и Херцеговина. Общината Ябланица е напълно откъсната, тъй като заради наводненията, продължили 24 часа без прекъсване, са унищожени пътищата..

публикувано на 04.10.24 в 14:08

Страните от ЕС одобриха допълнителни мита върху китайските електромобили

Страните членки на ЕС подкрепиха предложението на Европейската комисия за налагане на окончателни изравнителни мита върху вноса на електрически превозни средства от Китай, задвижвани с акумулаторна батерия. Това е още една стъпка към приключването на..

публикувано на 04.10.24 в 13:54

ЕК: Връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 8 седмици, влиза в сила автоматично

Говорителят на Европейската комисия Адалбер Янз заяви, че частта за връщането на камионите в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 8 седмици, влиза в сила автоматично.  Съдът на ЕС отхвърли днес тази част от пакета "Мобилност",..

публикувано на 04.10.24 в 13:46
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев след КСНС: Има единомислие, институциите работят заедно

Удовлетворен съм, че бе свикан този най-висок формат на събиране, което може да взима решения от подобен род, заяви премиерът Димитър Главчев след извънредното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност: "Всичко премина в дух на..

публикувано на 04.10.24 в 13:33

Вилис Цуров: Трябва по-широк обществен дeбат за защита на границите ни от бежанци

Трябва да се направи по-широк обществен дeбат за защита на границите от бежанци. На втори етап, може би ускоряване на въоръжаване на армията и на МВР , тъй като знаем, че има процеси, които текат, но те са още в началото.  Това коментира..

публикувано на 04.10.24 в 13:28
В президентската институция се проведе извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, 4 октомври 2024 г.

Радев: Към момента няма пряка заплаха за страната

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на КСНС.  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за..

публикувано на 04.10.24 в 13:06

Разяснителна кампания за опасността от ало измами в Гърция

Гръцката полиция започна разяснителна акция, предимно сред пенсионерите, за рисковете от телефонни измами. Рязко се е увеличил броят на телефонните измами в Гърция, съобщават от полицията. Доверчиви хора, най-честно възрастни, биват..

публикувано на 04.10.24 в 13:05