Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бягане за животните“ 2024 – инициатива с кауза

По повод Световния ден на селскостопанските животни, който отбелязахме на 2-ри октомври и предстоящия на 4 октомври Световен ден за защита на животните, Сдружение „Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията“ /КАЖИ/, организира „Бягане за животните!2024“.  Целта на събитието е да бъдат обединени усилията на всички любители на животните за създаването на един по-справедлив свят за тях, да бъдат разяснени кампаниите на КАЖИ и как всеки може да помогне да променим заедно отношението към всички животни по света.

„За шеста поредна година КАЖИ организира благотворителното „Бягане за животните“. То ще се проведе на 6 октомври, тази неделя, в Борисовата градина в София. Стотици участници вече се записаха за събитието, което тази година ще бъде изключително вълнуващо, защото ще имаме специално художници, които ще рисуват върху лицата на децата, така че те да приличат на някои от техните любими животни. Предвидили сме много награди за всички участници, не само за победителите“, съобщи в ефира на Радио Благоевград Владимир Нгуйен от Сдружение КАЖИ.

Няма възрастови ограничения за участниците. Всеки желаещ да се включи в инициативата, може да присъства и със своя домашен любимец. Не е задължително да бъде пробягано пет километровото трасе. Инициативата се подкрепя от много организации и медии, сред които е и Радио Благоевград.

„Тази година събитието е по-специално, защото средствата, които ще бъдат събрани, ще отидат за нашата кампания „Наука без опитни животни“. Благодарение на средствата, които се събраха миналата година, успяхме да организираме конференция за иновации в образованието „Наука без опитни животни“. Благодарение на тази конференция, вече почти година след това, имаме изключителен резултат – Лесотехническият университет в София, който е един от малкото университети с ветеринарни факултети в страната, с него подписахме договор, благодарение на който, 500 животни, които преди са били използвани за опити, вече няма да се използват за такива експерименти. За да продължим нашата кампания, ще наберем още средства с това благотворително събитие тази година“, сподели още Владимир Нгуйен.

Той коментира и добрата новина, че в новия Европейски парламент вече ще има Еврокомисар, отговарящ за хуманното отношение към животните. От КАЖИ се надяват, това да се превърне във важна част от работата на ЕК, защото Законите, свързани с хуманното отношение към животните не са променяни от дълги години. А, промяната е необходима, защото всички проучвания и научни доклади показват, че животните не са достатъчно защитени.

„Моето впечатление е, че отношението на българското общество към темите, свързани с хуманното отношение  към животните, се променя към по-добро. По-голямата част от хората подкрепят тази кауза, това показват и различните социологически проучвания. Процентно, България е лидер в това отношение – мнението на повечето българи е да се заменят опитите  с животни с по-щадящи методи. Но, за съжаление, има не малко случаи на насилие върху животните. Ние също работим и имаме такива случаи и се надяваме те да бъдат все по-малко и просто да изчезнат“, допълни представителят на Сдружение КАЖИ.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Нгуйен:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия