Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Трябва да се върне ореола на думата "коалиция", подчерта социологът

| Интервю
Мила Минева
Снимка: Ани Петрова

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето. В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и мобилизация за гласуване.

Това коментира пред БНР Мила Минева – преподавател в Катедра "Социология" във философския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Кризата, която виждаме в България, не е българска, подчерта тя и обясни, че политическото навсякъде по света от една страна е фрагментирано, а от друга страна се е превърнало в едно поле за културни войни, т.е. разказване на света в черно и бяло. По думите ѝ работата на изследователите е да покажат, че светът не е черно-бял.  Нашата форма на съпротива би била да му придадем шареност, посочи социологът.

"Опитваме се да покажем как популярната култура ни дава достатъчно много ресурси, именно за да можем да си въобразяваме този свят през различни форми и да го виждаме като многоцветен, да не се даваме на това черно-бяло деление, което е много лесно, обаче ни подвежда и не ни позволява да си конструираме заедно свят".

Бих се радвала, ако политическите елити се обърнат към гражданите, за да ни ангажират емоционално, и да дават ресурси на гражданите да се ангажират с политическото, каза Минева. Според нея е хубаво партиите да се върнат при гражданите и да видят какво казват, но не го правят.

По думите ѝ проблемът е, че голяма част от хората не гласуват. Партиите започнаха да говорят на твърдите си ядра, а всъщност те трябва да говорят на тези, които не искат да излязат да гласуват, за да ги убедят да го направят, подчерта тя и бе категорична, че на думата "коалиция" трябва да ѝ се върне ореола.

В предаването "Преди всички" Мила Минева разказа и за предстоящата днес международна научна конференция в памет на проф. Ивайло Дичев.

Едно от нещата, които той правеше, е, че непрекъснато събираше общности от изследователи около себе си, подчерта тя и добави мнението си, че и тази конференция ще успее да направи същото.

"Конференцията е изключително шарена. Тя се занимава с всякакви неща – от музика до мемета, но и всичко, което можем да си представим и което е свързано с начина, по който днес придаваме смисъл на живота си, ще бъде предмет на тази конференция. Най-важното е тъкмо това многообразие. Не се опитваме да даваме отговори на някакви въпроси, опитваме се да поставяме въпроси. Колкото повече подходи имаме към света, в който живеем, толкова повече шансове имаме да го разберем. Светът е много шарен. Трябва да се научим да живеем с тази шареност", коментира социологът.

Конференцията ще продължи и утре.

Цялото интервю на Силвия Великова с Мила Минева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военни унищожиха корозирала граната, открита край Гоце Делчев

Екип за обезвреждане на невзривени боеприпаси от 3-ти механизиран батальон – Благоевград от състава на Трето бригадно командване, с ръководител лейтенант Тодор Белчев, разузна, транспортира и унищожи силно корозирала ръчна отбранителна граната тип Ф-1 без взривател. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът беше открит на 3..

публикувано на 04.10.24 в 12:19
Виница, Украйна

Русия е атакувала с дронове критична украинска инфраструктура

Украйна обяви, че Русия е атакувала тази нощ критична украинска инфраструктура с 19 дрона, предаде Ройтерс. Руското министерство на отбраната от своя страна каза, че руската противовъздушна отбрана е прехванала и свалила 18 украински дрона през нощта. Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-полковник Олександър Сирски заяви, че е..

публикувано на 04.10.24 в 12:15

Ученици представят авторски филми на климатична тематика

Авторски филми, създадени от български ученици, ще бъдат представени лично от тях в 3 български града – Троян, Ловеч и Видин. Това ще стане тази есен в рамките на инициативата "Научи, разкажи, заснеми. Климатът и екологията се срещат с изкуството". Координаторът на инициативата за България от Сдружение "Арте Урбана Колектив" Ралица Асенова..

публикувано на 04.10.24 в 12:05
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Основен път към Сирия е блокиран след израелски удари в Ливан

Израелски удари в Ливан блокираха основен път към границата със Сирия. Израел продължава атаките срещу цели на "Хизбула" в околностите на Бейрут.   Пътят, по който стотици хиляди хора напускат Ливан и преминават в Сирия през граничния пункт "Маснаа", е бил прекъснат след израелски въздушен удар, съобщи ливанският министър на транспорта Али..

публикувано на 04.10.24 в 12:00

Полицията в Гърция откри плантация за канабис с 8 000 растения, скрити сред царевица

Цяла плантация с канабис откриха полицаите от отдела за борба с организираната престъпност в Атика. В област Виотия в земеделска земя са отглеждани над 8 000 насаждения с канабис, скрити между висока царевица, съобщиха полицаите. Цената на намереното количество наркотик се изчислява на 15 милиона евро. Работили са по сигнал за..

публикувано на 04.10.24 в 11:50

Източник от унгарското председателство на ЕС: Има шанс за цялостно приемане на България и Румъния в Шенген

"Категорично смятаме, че има шанс да бъде постигнато пълноправното членство на България и Румъния в Шенген и ще направим всичко възможно това да се случи до края на нашето председателство" - това каза източник от унгарското председателство на ЕС. Въпросът ще бъде дискутиран на заседанието на министрите на вътрешните работи на 10 октомври в..

публикувано на 04.10.24 в 11:31

Трябва ли да се засили технологичното образование?

На какво биха научили децата часове по роботика в училище? Трябва ли да се засили технологичното обучение и защо повече познания по програмиране биха били полезни и за деца, които нямат интереси в тази сфера?  Всяко дете трябва да може по смислен начин да накара техниката да работи за него - в това вярва програмистът Николай Цонев, участник в..

публикувано на 04.10.24 в 11:24