Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„За“ и „против“ националното ни културно наследство

БНР Новини
Сграда от комплекса „Царските конюшни“ в София
Снимка: БГНЕС

Горялата сграда от комплекса „Царските конюшни“ в идеалния център на София ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид, а комплексът ще получи предварителен статут на паметник на културата. През септември пришпорените, както се разбра от премиера вчера, Министерство на културата и Столична община ще внесат в Парламента предложения за промени в Закона за културното наследство, с които ще улеснят процедурите, с които се задължават собствениците на сгради паметници да ги поддържат.
Ако си спомняте, същото уверение обществото бе получило, когато бяха запалени и почти до основи изгоряха тютюневите складове в Пловдив. Когато бе запален софийският театър „Ренесанс“ – червената сграда, ако някои не се сещат, на площад „Възраждане“, когато бе бутната двойната къща, когато… Безсмислено е да изреждам всички обекти в София, а и не само, които са обречени на бутане, сиреч на изчезване завинаги, а и съм дълбоко скептична, че нещо ще се промени наистина.
Защото то отдавна трябваше да залегне в надпартийните планове за опазването на наследството на България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Толошанова

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа?

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа? За новите технологии и сигурността, и свързаните с тях особености на арбитражното производство – разказва  проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, най-младата жена – професор по право, дългогодишен консултант на "Законът и..

публикувано на 04.10.24 в 12:25
Реплика от 1997 г. на компютъра на Атанасов – Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова

121 години от рождението на "бащата на компютъра" – Джон Атанасов

На днешния 4 октомви се отбелязват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, известен като "бащата на компютъра". Роден в семейство на българин и ирландка, Атанасов проявява ранни наклонности към математиката и електротехниката. Придобива образование в областта на електроинженерството, след което защитава магистърска степен по математика и..

обновено на 04.10.24 в 10:11