Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пентименто – изложба на Светлозар Стоянов - Свесто

„Хоризонтално пречупване“
Снимка: личен архив

Ето какво казва Свесто за новата си изложба: „Пентименто е художествен подход, който представлява наслагване на ново изображение върху вече съществуващо, за да промени цялата творба или част от нея. Една идея измества друга идея, след известно преосмисляне. Настъпил е момента на „разкаянието“, какъвто е буквалния превод на тази дума. За мен, още по-интересни са онези случаи, когато, по една или друга причина, няма окончателно заличаване на предходния пласт и в този процес, между изображенията, може да изкристализира особена връзка. Тогава се създава приемственост, без задължително да е търсена такава, а творбата става практически многопластова и фактически многопланова. Разбира се, фокуса пада не толкова върху физическото полагане на пластовете боя, а към менталното развитие, която го предизвиква и води до промяна.

„Пентименто“ се казва една от основните творби в тази експозиция. Но това име в най-голяма степен отразява предисторията и същността на цялата изложба. От една страна, едноименния метод е използван при изграждането на някои от работите, а от друга – цялата идея се проектира върху друг, вече реализиран от мен проект, под името „Разсъбличане на кожите“: „Тук не става въпрос за раздяла с епидермиса, нашарен с фоликули, а за онзи отпечатък, който запазва бръчките и драскотините на битието, за нашия уникален и индивидуален ограничител, обвивка и етикет. Разглеждам съблечената кожа, като знак за преживяното и премълчаното, като пергамент, в чийто смислов релеф са се фиксирали различни състояния и истории, като място, подслонявало мислите ни.“

Разсъбличане на кожите е като освобождаване от натрупания опит, избор и реакции в стилизирани знаци, а „Пентименто“ композира тяхното ферментирало съпреживяване. Така маркира следите, които бележат израстването и остават по различен начин в стадиите на денонощието или в етапите на човешкото развитие.
Белезите на припознатия инструментариум са фриволните, неравни контури и перфорациите на изобразителната плоскост, с алюзия за архаични, кожени пергаменти. В „Пентименто“, това ограничено пространство е изпълнено с абстрактна визия, която носи неограничени, метафизични внушения.

Методът пентименто успешно се адаптира в арсенала от похвати на уникалната, авторска смесена техника. Като всяко нещо, тя има иманентни недостатъци и предимства, носи ограничения, но и предоставя възможности за виртуозни живописни проблясъци, каквито не липсват и тук.

В по-общ план, „Пентименто“ е своеобразно ново начало и позволява да се завърнеш, докато вървиш напред. Към онези имагинерни топоси, където иновациите са се извисили над интерпретациите.“

Изложбата може да бъде видяна до 20 юни в галерия A cube contemporary, София, ул. „Любен Каравелов“ 9.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12

Изложба с мисия: Нов прочит на текстилните традиции в съвременното изкуство

На днешния 4 октомври 2024 г. се открива изложба на студенти от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", НХА, София в Музеен център към Регионален етнографски музей на открито "Етър", Габрово. В съвременния свят традиционните занаяти често срещат предизвикателства, но същевременно и нови възможности за развитие. Д-р Наталия Дарманчева ,..

обновено на 04.10.24 в 11:08