Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Чувство за хумор" и "Ах, това Вариете" в Музея на хумора и сатирата в Габрово

18
Продуцентът Даниел Ненчев, организаторът Ангел Ангелов и операторът Добрин Кашавелов
Снимка: Росина Пенчева

В нова видеопоредица тази есен публиката ще гледа 20 хумористични истории с популярни личности, посветени на Музея на хумора и сатирата, на Габрово и на карнавала в града. Кратките хумористични видеоистории се разпространяват в социалните канали на Музея, в платформите Facebook, Instagram и Youtube канала. Те ще могат да бъдат гледани и от широката публика благодарение и на медийното партньорство на БНР.

В проекта участват любими артисти: Любо Нейков, Стефан Вълдобрев, Мария Силвестър, Ненчо Илчев, Христо Гърбов, Мая Новоселска, Стефан Щерев, Дони, карикатуристът Чавдар Николов, режисьорите Теди Москов и Димитър Коцев-Шошо и др.

Проектът „Чувство за хумор” се реализира от Музея на хумора и сатирата в сътрудничество с журналиста Даниел Ненчев и платформата за изкуство и култура Plakat Kombinat, с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Габрово.

„София, само София“
А проектът „Ах, това Вариете” е онлайн архив, посветен на Експерименталния сатиричен вариететен театър в Габрово – емблематична институция, съществувала в периода 1985 - 1999 под един покрив с Дома на хумора и сатирата.

Бате НиколайАрхивът е достъпен за всички онлайн и дава възможност на публиката да проследи подробно историята на театъра, да получи информация за всяка играна пиеса и да се срещне отново с главните герои.

Сред художествените ръководители на театъра са именити личности като Николай Николаев, Вили Цанков, Сотир Майноловски и Николай Георгиев, а актьорския си прощъпулник на фамозната въртяща се сцена са направили Деница Шопова, Николай Кипчев, Нона Йотова, Къци Вапцаров, Пепа Попзлатева, Тео Елмазов. От по-младото поколение артисти, играли във Вариетето, са Орлин Павлов, Йоана Захариева и Стефан А. Щерев, а на гастрол са идвали звезди като група „Трик“, Никола Анастасов, Камелия Тодорова, Стефан Мавродиев и много други.

Архивът е достъпен на http://variete.humorhouse.bg/.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

За всичко това разказва Светлана Михайлова от Музея на хумора и сатирата в Габрово. Димитрина Кюркчиева разговаря с нея в „Артефир“.

Снимки: Росина Пенчева, Държавен архив – Габрово

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12

Изложба с мисия: Нов прочит на текстилните традиции в съвременното изкуство

На днешния 4 октомври 2024 г. се открива изложба на студенти от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", НХА, София в Музеен център към Регионален етнографски музей на открито "Етър", Габрово. В съвременния свят традиционните занаяти често срещат предизвикателства, но същевременно и нови възможности за развитие. Д-р Наталия Дарманчева ,..

обновено на 04.10.24 в 11:08