Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не може да слугува на двама господари

Снимка: sveticarboris.net

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания, придобити вследствие на грешната човешка природа.

Евангелският текст от третата неделя след Петдесетница разкрива един от тези пътища. Без да обещава безгрижен живот библейският разказ напътства как християнинът да подреди живота си. Заедно с доц. Мариян Стоядинов, преподавател в православния богословски факултет на ВТУ "Св. Кирил и Методий" разговаряме за нуждите на душата и тялото. За това защо не може човек да служи на двама господари.

Християнска поезия
"Причастие" от Змей Горянин в изпълнение на актьора Ириней Константинов


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25
д-р Ани Шкодрова

Защо пациентът и терапевтът трябва да "кликнат", или за важността на доверието в терапията

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" имахме удоволствието да разговаряме с д-р Ани Шкодрова – психиатър с дългогодишен опит и съосновател на център "Емпатиум", посветен на психичното здраве и възстановяването. В интервюто тя сподели важни неща относно терапевтичния процес и значимостта на доверието между пациента и терапевта...

обновено на 04.10.24 в 12:27
проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Толошанова

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа?

Какво се случи на конференцията във Виена, посветена на арбитража в Югоизточна Европа? За новите технологии и сигурността, и свързаните с тях особености на арбитражното производство – разказва  проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, най-младата жена – професор по право, дългогодишен консултант на "Законът и..

публикувано на 04.10.24 в 12:25
Реплика от 1997 г. на компютъра на Атанасов – Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова

121 години от рождението на "бащата на компютъра" – Джон Атанасов

На днешния 4 октомви се отбелязват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, известен като "бащата на компютъра". Роден в семейство на българин и ирландка, Атанасов проявява ранни наклонности към математиката и електротехниката. Придобива образование в областта на електроинженерството, след което защитава магистърска степен по математика и..

обновено на 04.10.24 в 10:11