Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 14-20 ноември

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 14 до 20 ноември. Това са някои от акцентите в предаването от 20 ноември:

На 12 ноември Държавна опера Русе представи премиерата на операта „Лястовичката“ от Джакомо Пучини. Италианската премиера на операта в три действия е на 2 юни 1917 г. в Teatro Comunale, Болоня, а световната е на 27 март, 1917 г. в Théâtre de l’Opéra, Монте Карло. Двете премиери се посрещат с ентусиазъм, но операта не се радва на популярност и дълги години отсъства от репертоара на оперните театри. Интересът към нея се възражда през 21 век

Новата стихосбирка на украинската поетеса Ия Кива "Свидетел на безименност" излиза за първи път на български език в превод на Денис Олегов и ще бъде представена на Панаира на книгата през декември. В книгата си Ия Кива пренася читателя на бойното поле на живота. „В тематичния пъзел на поезията си Ия Кива вплита психическите травми на непоносимото военно време, не спестява нищо от насилието и страданието на човека. Не пропуска и болката по изгубения дом (най-вече в цикъла "Хората от Донбас"), както и мястото и правата на жените в съвременния свят“ – отбелязва за нея литературната критика.

На 17 ноември стартира „Киномания 2022". Фестивалът беше открит с гала прожекция на българския филм "Майка" с режисьор Зорница София. Програмата ще продължи до 4 декември и включва няколко тематични линии, сред които „Детска Киномания“ и селекцията от седем авторски филма във „Фестивала на френския филм“.

На 9-и ноември в голямата зала на Съюза на българските художници на "Шипка" 6 бе открита груповата сценографска изложба „Драматургия на пространството“. Тя представя творби на над 30 художници.

Този петък, събота и неделя в 13 града се проведе десетото издание на "Нощ на театрите" с девиз „През девет нощи в десетата“. Програмата на европейската инициатива събра над 100 събития от различни театрални жанрове, а съботната вечер предложи най-голям избор от представления.

Като продължение на същата инициатива в София във вторник и сряда ще гостува легендарният спектакъл на Словенския Младежки театър “Проклет да е предателят на отечеството” с режисьор “лошото момче” на Балканите, режисьорът Оливер Фърлич.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 20 ноември.

Снимка – СБХ
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23
 Калина Богоева

Рожден ден празнува примабалерината Калина Богоева

Поздравяваме за рождения ден една жар-птица!  Днес празнува примабалерината и балетен педагог акад. Калина Богоева – признат авторитет в областта на класическия танц у нас. Свързваме се с акад. Богоева по телефонната линия на "Артефир", за да говорим за съня на една вечна балерина и поезията като балет. Акад. Богоева споделя, че..

публикувано на 04.10.24 в 13:12

Изложба с мисия: Нов прочит на текстилните традиции в съвременното изкуство

На днешния 4 октомври 2024 г. се открива изложба на студенти от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", НХА, София в Музеен център към Регионален етнографски музей на открито "Етър", Габрово. В съвременния свят традиционните занаяти често срещат предизвикателства, но същевременно и нови възможности за развитие. Д-р Наталия Дарманчева ,..

обновено на 04.10.24 в 11:08