Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Завист и благодарност" – сборник с най-важните есета на Мелани Клайн

Психоанализата, методът, който за първи път ясно изважда под светлината на прожекторите тъмните и неизследвани кътчета на личността, има своите патриарси, но за разлика от други научни направления, психоанализата почти от самото си създаване, се изучава и практикува и от жени, а една от големите женски фигури в психоанализата е Мелани Клайн.

Клайн е сред най-оригиналните и продуктивни представители на виенската психоанализа, върху чийто трудове възниква и се развива британската психоаналитична традиция.

Израснала в семейство със строги, отчуждени родители на 4 деца, Мелани мечтае да учи медицина, но на 17 години се сгодява и плановете ѝ за образование се провалят. Ражда деца, след което в живота ѝ се появяват депресивни проблеми, наследени от детските и юношеските ѝ години и допълнени с напрежение и проблеми в нейното собствено семейство. Има проблеми с възпитанието на своите собствени деца. По-големият ѝ син загива, а с дъщеря си така и не успява да развие разбирателство. Клайн се чувства нещастна в брака и се развежда.

Запознанството на Мелани Клайн със Зигмунд Фройд през 1917 г. и прочитът на една от неговите книги ѝ дават повод да вземе кардинално решение какво да прави със себе си. Така тя избира професията на психоаналитик.

Посвещава се на анализ на малки деца и тъй като те не са способни на някои от най-често използваните фройдистки техники, като например свободното асоцииране, Клайн така да се каже създава и започва да прилага игровата терапия като начин да изследва несъзнаваните чувства, тревогите и преживяванията на децата. Работата ѝ влиза в противоречие с тази на Ана Фройд, която вярва, че децата не могат да бъдат психоанализирани.

Клайн смята, че ранната детска психика се поддава на анализ и става водещ аналитик на деца първо в Берлин, после и в Лондон, където се установява през 1926 и остава до края на живота си, умира през 1960 г. В работата си тя се старае да разбере как от примитивно, търсещо удоволствието, импулсивно създание човекът еволюира до по-зряла адаптация в по-късния си живот, а също така какво се обърква в този път. Най-често това е напрежението, което създава вечната борба между любовта и омразата, удоволствието и болката, завистта и благодарността.


"Завистта е най-разрушителната проява на нагона към смъртта, която подкопава връзката с майката по начин, който може да повлияе всички последващи отношения. Именно заради значимостта на тези идеи "Завист и благодарност" е избрано за заглавие на излезлите наскоро събрани съчинения на Клайн", пише в предговора към българското издание на есетата на психоаналитичката.

Според д-р Айлин Макгинли, обучаващ и супервизиращ аналитик към Британското психоаналитично общество, "редакторът, преводачът и издателството, които стоят зад публикуването на сборника, заслужават специална похвала за усилието тази важна книга да достигне до широката българска аудитория."

Чуйте разговора с преводачката на сборника, Милена Статева, която разказва за приноса на Мелани Клайн към теорията на обектните отношения, които намират място не само в психоанализата, но и при анализ и работа с групи и цели общества по един творчески и хуманен начин.

Милена Статева е доктор по социология, магистър социална психология. Сертифициран процесен консултант от Института "Тависток” и фасилитатор на групова динамика от Международно бизнес училище. Бивш член на Съвета на директорите на Британската социологическа асоциация. Независим консултант и изследовател, специализиращ в приложната социална и политическа мисъл, председател и основател на "Орион грид". Организацията отправя покана към всички желаещи да се включат в Станция за вслушване - България и светът в навечерието на 2024 година на 13 януари 2024 г.

По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха църква, част от манастира на св. Теодосий Търновски край Самоводене

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското село Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев.  "Понякога е много трудно да разказваш как е изглеждало нещо, в случая говорим за великолепен средновековен..

публикувано на 04.10.24 в 15:25
Анелия Младенова и Йордан Младенов

Първата брайлова английска граматика – прозорец към кариерното развитие на незрящите хора

Преди броени дни, в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", бе представена първата в България адаптирана брайлова граматика по английски език за напреднали. Помагалото на филолога и поет Майкъл Винс ще даде възможност за нови хоризонти и надграждане на основните познания, което, от своя страна, ще повиши квалификацията на незрящите..

публикувано на 04.10.24 в 08:05

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10