Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските ученици са най-добрите в "Математика без граници"

"Имах късмета да попадна на добри учители, които ми показаха математиката по привлекателен начин и така ме спечелиха за тази кауза. Повече от 40 години преподавам и работя в тази област", заявява в предаването "Следобед за любопитните" създателят на сдружението "Математика без граници" Любомир Любенов. 

Любомир Любенов"Математика без граници", според Любенов, е един математически турнир, който той възражда през 2013 година, но под една или друга форма е съществувал от 1987 година. Това е състезание, – уточнява той, – което започва от есента и приключва през следващото лято, като в него има четири етапа, в които участват ученици от различни възрастови групи. Целта ни е да приобщим към математиката, която е в основата на много бъдещи възможни реализации, деца от различни възрасти и райони на България." 

"Освен умения и таланти, за да се спечели едно дете за математиката, са необходими и награди, за това и в нашите състезания има такива", разказа Любомир Любенов. В състезанията, ежегодно участват ученици от 43 държави и тъй като учебните програми във всяка държава са различни, ние сме създали една примерна програма, в която включваме изчислителни, логически и задачи с малко геометрия.  В "Математика без граници" България е най-добре представената страна, сега на 11-ото, последно състезание в Несебър, сред нашите ученици нямаше дете, което да не е решило 75 процента от задачите, обобщава Любомир Любенов. Участниците от Сърбия, Китай, Филипините и Виетнам са конкуренция на българчетата, става ясно в разговора. 

Относно обучението по математика в средното образование у нас, според преподавателя, от години се наблюдава едно прекъсване в процеса след седми клас, което с натрупването през годините води и до крайните резултати при представянето на учениците на матурите. 

"Проблемът е, че ние чисто методически поставяме една бариера в седми клас, като го поставяме като бариера за тяхното бъдеще и учениците прегарят в тази седмокласна битка, а в 7-и клас се изучава наистина трудна математика – алгебра и геометрия, това е изпитание за подрастващите и след него броят на желаещите да се занимават и изучават математика намалява", споделя Любомир Любенов.  Много по-различен начин на оформяне на учебниците и програмите би предложил дългогодишният преподавател, за да се поставят математическите изисквания с психологическото и интелектуално развитие на младите в България.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха църква, част от манастира на св. Теодосий Търновски край Самоводене

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското село Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев.  "Понякога е много трудно да разказваш как е изглеждало нещо, в случая говорим за великолепен средновековен..

публикувано на 04.10.24 в 15:25
Анелия Младенова и Йордан Младенов

Първата брайлова английска граматика – прозорец към кариерното развитие на незрящите хора

Преди броени дни, в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", бе представена първата в България адаптирана брайлова граматика по английски език за напреднали. Помагалото на филолога и поет Майкъл Винс ще даде възможност за нови хоризонти и надграждане на основните познания, което, от своя страна, ще повиши квалификацията на незрящите..

публикувано на 04.10.24 в 08:05

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10