Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джина Дундова - Панчева: Главоболието може да е болест, но може и да е симптом

д-р Джина Дундова - Панчева
Снимка: БНР

"Главоболието може да бъде както самостоятелна нозологична единица т.е. самостоятелна болест, така много често може да бъде симптом, който придружава редица други заболявания или състояния. Много голяма е тази тема и трябва да се направят редица изследвания, за да се диагностицира даден пациент. Често това състояние може да е в резултат на проблеми с гръбнака или мускулите, но често главоболието е тензионо т.е. в резултат на стрес, напрежение, прекомерна работа и след определена почивка, тази болка отминава", споделя в ефира на "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова - Панчева. 

Първо, според нея, трябва да се търси причината за главоболието, да се направят изследвания, да се диагностицира пациентът и тогава да се пристъпва към конкретно лечение. Промяната на нормалното кръвно налягане, подчертава д-р Панчева, също е причина за главоболието. 

"В момента медицината разполага с много добра образна диагностика, лекарите разполагат с различни методи, като ЯМР, скенер, трансфонтанелна ехография при бебетата, което изследване не вреди на детето, електрофизиологичното (ЕЕГ) изследване, което показва функционирането на мозъка и спомага установяването на причините за конкретното главоболие. В най-ранната детска възраст трудно се установява произхода на главоболието, но колегите се ръководят освен от състоянието на детето и от предхождащите го събития – бременността на майката, дали детето е родено недоносено, или по-трудно раждане", уточнява педиатърът д-р Панчева. 

Но освен плача на бебето, допълва тя, има и други  признаци – застойна папила (oedema papillae), когато се прегледат очите и повръщане на фонтан, което е белег за повишен вътречерепен натиск, всичко това са симптоми, подпомагащи ранното диагностициране. Освен тези причини, главоболието при малките деца може да е в резултат на възпаление на централната нервна система, допълва лекарката.

През последните години главоболието при децата е константна величина, споделя в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова - Панчева. "Около 4 процента от всички деца имат т.нар. "мигренозно главоболие", то е генетично обусловено, познатата мигрена при възрастните, но тя има някои клинични симптоми, които са различни от тези при възрастните. Около 7 процента е немигренозното главоболие, при най-различни състояния – хронични инфекции, настинки, очни или ушни заболявания, аневризми или анемии, висока температура", разяснява лекарката. 

Една рутинна кръвна картина и изследване на урината, припомня д-р Панчева, са метод, който може да насочи специалистите за правилното диагностициране на причината за главоболието. Прекомерната употреба на дигитални устройства, предупреждава д-р Панчева, също предизвиква дълготрайно главоболие, тъй като влияе върху нервната система. 

"Доказано е, че късогледството, далекогледството и астигматизмът са причини за главоболието, така че това също трябва да се изключи като причина, за да се пристъпи към адекватно лечение. Дори до 6-годишна възраст компютрите трябва да са забранени за децата, в света има държави, в които е забранено ползването на телефони от деца до 12 години", припомня д-р Джина Дундова - Панчева. При синузитите и отитите, допълва тя, също се наблюдава дори много постоянно, а често и остро главоболие, за това и трябва да се излекуват съответните възпаления. Не бива да се подценяват, според нея, и аневризмите и анемиите при всеки човек.  Активност, общуване с природата и рационално здравословно хранене биха подпомогнали нормалния ни живот, това ни съветва д-р Джина Дундова - Панчева.

Цялото интервю на Ани Костова с д-р Джина Дундова - Панчева в предаването "Следобед за любопитните" можете да чуете в звуковия файл.

Д-р Джина Дундова - Панчева е специалист с богат професионален опит. Завършва с пълно отличие и златен медал Английската езикова гимназия в София през 1987 г., след което е приета във ВМИ, София, специалност медицина. Придобива специалност детски болести през 2000 г. и се посвещава активно на специалността си, започвайки частна медицинска практика по детски болести. Към момента е и асистент към катедра по Физиология – Медицински университет гр. София.


Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози откриха църква, част от манастира на св. Теодосий Търновски край Самоводене

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското село Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев.  "Понякога е много трудно да разказваш как е изглеждало нещо, в случая говорим за великолепен средновековен..

публикувано на 04.10.24 в 15:25
Анелия Младенова и Йордан Младенов

Първата брайлова английска граматика – прозорец към кариерното развитие на незрящите хора

Преди броени дни, в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928", бе представена първата в България адаптирана брайлова граматика по английски език за напреднали. Помагалото на филолога и поет Майкъл Винс ще даде възможност за нови хоризонти и надграждане на основните познания, което, от своя страна, ще повиши квалификацията на незрящите..

публикувано на 04.10.24 в 08:05

Gypsy Lore Society – годишна среща в София

През далечната 1888 във Великобритания   се създава международна ромска организация, наречена Gypsy Lore Society. Целта му и тогава, а и сега, е да обединява и установява по-тесни контакти между учените, изучаващи историята и културата на ромите – и отседналите и пътуващите (роувъри и травълърс както още ги наричат). Периодично това Общество..

публикувано на 03.10.24 в 08:10
Махатма Ганди и Лев Толстой

История на ненасилието

Ако те ударят по едната буза, да обръщаш ли другата, или да биеш и ти, хем по-силно? И поученията на Исус от планината, и източните религии разсъждават над тези дилеми откак свят светува. Говорим за философията на ненасилието, може би политически най ярко въплътена от Махатма Ганди с революцията в Индия, но и за фигури като Лев Толстой, Мартин Лутър..

публикувано на 02.10.24 в 18:51
„Сказание за цар Самуил“ - маслени бои, платно, Васил Горанов

Цар Самуил – 1010 години от смъртта му

Когато става дума за българските царе и се спомене името на цар Самуил, първото, което изплува в съзнанието ни, е историята за ослепените негови войни. Едва след това се сещаме и за легендите,   разказвани за него. Тази година на 6 октомври се навършват 1010 години от трагичната му смърт. В ход е подготовката за тържественото отбелязване на тази..

публикувано на 02.10.24 в 15:10