Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на музиката

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Концерти с история през новия сезон

Снимка: Росина Пенчева

Поредицата "Концерти с история" отбелязва Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София.

В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в една от най-престижните музикални консерватории в света – Университета по изкуствата в Берлин – и гостува за пореден път у нас.

В празничната програмата са включени произведения, чрез които изпълнителите ще разкажат в музика и думи за сърдечните вълнения на Йоханес Брамс и неговата специална връзка със семейството на Клара и Роберт Шуман.

В концерта ще прозвучат Три романса от оп. 22 на Клара Шуман, Фантастичнитe пиеси на нейния съпруг Роберт Шуман, както и Сонатата за виолончело и пиано №2 от Йоханес Брамс.

Новият сезон на музикалната инициатива "Концерти с история" ще продължи с три концерта с шедьоври на клавирната музика през месеците октомври и ноември.

Венета Нейнска ще представи музиката на Краля на песента – Франц Шуберт в събитието "Шубертиада" на 15 октомври, прочути преработки за пиано в "Мелодия назаем" на 5 ноември и завладяващите Прелюди от оп. 28 на Фредерик Шопен в "Прелюд към Шопен" в къщата-музей "Борис Христов" в столицата.

Освен на този нов, но вече любим на публиката формат, Венета Нейнска очаква своите почитатели и в три солови рецитала с нейния забележителен концептуален спектакъл за пиано "Пътища и посоки", който тя ще изнесе на 23 ноември в Културен дом "Борис Христов" в Пловдив, както и на 27 ноември в Гьотинген, Швеция и на 3 декември в Лозана, Швейцария.

"Концерти с история" се организира от София арт институт.

Предстояща програма може да откриете тук.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59