Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическата седмица: България отбелязва своя принос в световните изследвания

| обновено на 04.10.24 в 09:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" темата беше отбелязването на старта на Световната седмица на космоса. Какви събития и инициативи планира България, за да отбележи това значимо събитие? В ефира на предаването, проф. Георги Сотиров, член на Научния съвет към Института за космически изследвания и технологии към БАН, сподели информация за историята и постиженията на България в областта на космическата наука.

Проф. Сотиров подчерта, че "България има близо 55-годишна история от създаването на космическата наука в страната". Той отбеляза, че през този период са създадени значителен брой прибори, които са били успешно изстреляни в Космоса. Страната ни може да се гордее и с факта, че е дала на света двама космонавти, което е още един повод за национална гордост.

В момента България притежава "ключови компетенции, свързани с развитието на космическите изследвания" в различни направления. Според проф. Сотиров, тези направления включват разработването на научна литература за космически мисии, дейности, свързани със селското стопанство и управлението на водите, както и разработването на космическа храна.

През последните години България също така се фокусира върху образованието в сферата на космическите науки. "Бяха създадени по линия на Европейската космическа агенция образователни програми за постдокторанти, докторанти и магистри", добави проф. Сотиров. Освен това, бяха разработени прибори, които позволяват измерването на радиацията в космически условия – важна стъпка към безопасността на бъдещите мисии.

"От 2015 г. България е подписала съглашение за присъединяване към Европейската космическа агенция", завърши проф. Сотиров, подчертавайки важността на международното сътрудничество за бъдещето на космическите изследвания в страната.

Той сподели също, че по повод Седмицата но Космоса има планирана Международна научна конференция от 22-ри до 25-и октомври.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реплика от 1997 г. на компютъра на Атанасов – Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова

121 години от рождението на "бащата на компютъра" – Джон Атанасов

На днешния 4 октомви се отбелязват 121 години от рождението на Джон Винсент Атанасов, известен като "бащата на компютъра". Роден в семейство на българин и ирландка, Атанасов проявява ранни наклонности към математиката и електротехниката. Придобива образование в областта на електроинженерството, след което защитава магистърска степен по математика и..

обновено на 04.10.24 в 10:11

Спорт и донорство: Събитие в София обединява здраве и човечност

В Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, дворът на Английската гимназия в София и парк "Займов" ще станат част от инициативата "Спортувам, за да живея". Събитието ще се проведе утре, в събота, 5 октомври , като част от програмата "София спортува", която е финансирана от Столична община. Как ще протече денят и кой може да се..

обновено на 04.10.24 в 08:51

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46