Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Бешлийска: Да словотворим, не да приемаме безкритично чуждиците


Писателката Виктория Бешлийска се срещна с кърджалийските почитатели на книгата, за да представи популярните си романи “Глина” и “Сърце”. Представянето бе посветено на Деня на Кърджали, 21 октомври.

Пред препълнената зала в читалнята на Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” писателката разказа за процеса на създаване на двете ѝ книги – “Глина” и “Сърце”, за мисията на писателя, за силата, заряда и отговорността пред думите. Читателите я засипаха с въпроси, но авторката най-много се трогна от ученици от Езиковата гимназия “Христо Ботев” от клуб "Публична реч", които я питаха за майсторското писане, за това как се постига успех в тази професия и какво си е мечтала да стане като дете.

Те стояха стоически повече от час прави, за да уважат авторката. Сред гостите на срещата имаше хора от различни поколения, както и с различни професии и всички бяха на мнение, че авторката е изпълнила мисията си да докосне сърцата на читателите. Тук беше и председателят на клуб "Фантастика" Кирил Добрев, който съобщи, че всъщност с гласовете на фантастите авторката е избрана за европейската награда за дебют "Еврокон 2022".

"Има срещи, които се помнят повече от други заради онова специфично поле, което се създава помежду ни. То е взаимната ни „работа“ в отреденото време. Силата му зависи най-вече от будността и отвореността на съзнанието на слушащите и дали се превръщат в участници – питащи, търсещи, споделящи", сподели след срещата авторката в социалните мрежи.

Виктория Бешлийска е създала блога “По дирите на думите”. Старите думи имат много повече значения, емоции, нюанси, коментира преди срещата в Кърджали писателката.

Затова ги издирвам и се опитвам да ги разпространя, за да излезем от бързото темпо на говоренето последните години, което ни е наложено от начина ни на живот. За съжаление, в което темпо се промъкват все повече чужди думи, които ние взимаме на драго сърце, без да се замисляме, без да словотворим, без да се опитваме да се обърнем към собствения си ресурс, на нашия език”, каза в разговора на Радка Петкова Виктория Бешлийска.

Чуйте повече в прикачения файл.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Книга с епиграми на кърджалийски музикант представят в НЧ "Обединение"

Книгата с епиграми  "Ужилен от Колибри" на Димитър Савов ще бъде представена в Литературния салон "Петя Караколева".   С рещата ще бъде на 8 октомври от 17.30 часа в библиотеката на НЧ "Обединение 1913" на четвъртия етаж. Авторът Димитър Савов е работил като оркестрант, специалист за подкрепа на талантливи деца, бил е преподавател по музика ...

публикувано на 03.10.24 в 12:23
Сцената на Родопски театър

Започна XIII-ят Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ в Смолян

Започна XIII-ят Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „ Забранено за възрастни“ в Смолян. Той ще се проведе в дните от 30 септември до 4 октомври на сцената в областния град и в още 13 градове и села в десетте общини на областта. Фестивалната програма съдържа 11 спектакъла от четири страни – от България, Испания,..

публикувано на 30.09.24 в 23:16

Даниела Агре: Вярваме, че министърът на културата ще удържи думата си

Златното тракийско съкровище, което беше открито край село Капитан Петко войвода да остане и да бъде експонирано в музея на Тополовград след като бъде реставрирано и консервирано. На това се надяват жителите на града и региона. На продължаване на разкопките и в съседната могила - близнак на тази, в която беше открито богатото погребение на..

публикувано на 23.09.24 в 10:47

В Хухла празнуват човечността без граници

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024".  Три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и организатор е журналистът Иван Бунков, със съдействието на фондация "Хохла", Община Ивайловград и читалище..

публикувано на 22.09.24 в 11:50

"Хасково джаз": 40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън

40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън– това очаква меломаните в Хасково през следващата седмица. За 28 пореден път Община Хасково и Сдружение “Джаз клуб Хасково” ще превърнат града на Богородица в столица на джаз-музиката. След четири годишно прекъсване, заради усложненията от ковид-кризата, джем сейшъните се завръщат на..

публикувано на 19.09.24 в 17:00

Личните истории на Иван Динев - Устата стъпват на кърджалийска сцена

За първи път на кърджалийска сцена ще бъде представено, популярното комедийното шоу "Звездите отзад". Историите в него са разказани  с некоректно чувство за хумор и самоирония. Те са част от  личните преживявания на хип-хоп изпълнителя Иван Динев - Устата със звезди като  Софи Маринова, Азис, Криско, СкандаУ, Ицо Хазарта, Евгени Минчев и други. В..

публикувано на 18.09.24 в 15:05

Новият сезон на театъра в Кърджали започва с премиера на "Карлсон и Дребосъчето"

С премиера на спектакъл за деца, театърът в Кърджали ще отбележи началото на новия творчески сезон. Постановката "Карлсон и Дребосъчето" е по текстове на  Астрид Линдгрен, създала едни от най-обичаните детски произведения. "Как светът около нас да стане по-добър и цветен ще видим в най-новото премиерно заглавие на ТМЦ – Кърджали", съобщават от..

публикувано на 18.09.24 в 15:02