Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За осми път фестивалът "Перпера" популяризира българския танцов фолклор

Всяка година фестивалът завършва с обща снимка на участниците
Снимка: архив Фестивал "Перпера"

За осми път Кърджали е домакин на Фолклорния фестивал на любителските клубове по народни танци „Перпера“. Той ще се проведе в събота, 11 ноември, и ще събере танцьори самодейци от цялата страна. Организатори на събитието са Тракийското дружество „Димитър Маджаров”, Народно читалище “Тракия 2009”, „Тракийско младежко дружество“ и танцовият им клуб “Хоротропци-Тракия” със съдействието на община Кърджали. 

Над 420 танцьори от 22 състава от цялата страна ще се качат на сцената на театъра, за да изиграят любимите си български хора. "Тази година има участници от много градове от цялата страна, например Бургас, Горна Оряховица, Смолян, Кърджали, Крумовград, Рудозем, Пловдив, Харманли, Каблешково, Раднево, село Долен, Бенковски, Кирково, Джебел, както и Силистра. Горна Оряховица и Силистра участват за първи път", каза за Радио Кърджали Златка Недялкова от Тракийското дружество "Димитър Маджаров". Според нея тази пъстрота ще се отрази и в танците, които ще бъдат представени и така фестивалът да покаже фолклорното танцово богатство на всички етнографски области на страната ни.

От самото си създаване "Перпера" няма конкурсен характер и по-скоро е среща между приятели, но това е и замисъла на фестивала - да популяризира българския танцов фолклор.


Цялото интервю на Станислава Георгиева със Златка Недялкова може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Книга с епиграми на кърджалийски музикант представят в НЧ "Обединение"

Книгата с епиграми  "Ужилен от Колибри" на Димитър Савов ще бъде представена в Литературния салон "Петя Караколева".   С рещата ще бъде на 8 октомври от 17.30 часа в библиотеката на НЧ "Обединение 1913" на четвъртия етаж. Авторът Димитър Савов е работил като оркестрант, специалист за подкрепа на талантливи деца, бил е преподавател по музика ...

публикувано на 03.10.24 в 12:23
Сцената на Родопски театър

Започна XIII-ят Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ в Смолян

Започна XIII-ят Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „ Забранено за възрастни“ в Смолян. Той ще се проведе в дните от 30 септември до 4 октомври на сцената в областния град и в още 13 градове и села в десетте общини на областта. Фестивалната програма съдържа 11 спектакъла от четири страни – от България, Испания,..

публикувано на 30.09.24 в 23:16

Даниела Агре: Вярваме, че министърът на културата ще удържи думата си

Златното тракийско съкровище, което беше открито край село Капитан Петко войвода да остане и да бъде експонирано в музея на Тополовград след като бъде реставрирано и консервирано. На това се надяват жителите на града и региона. На продължаване на разкопките и в съседната могила - близнак на тази, в която беше открито богатото погребение на..

публикувано на 23.09.24 в 10:47

В Хухла празнуват човечността без граници

В ивайловградското село Хухла за 26-ти пореден път се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла-2024".  Три етноса – българи, гърци и турци се събират на площада на Ивайловград под мотото "Човечност без граници". Вдъхновител и организатор е журналистът Иван Бунков, със съдействието на фондация "Хохла", Община Ивайловград и читалище..

публикувано на 22.09.24 в 11:50

"Хасково джаз": 40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън

40 изпълнители с 10 концерта на 4 сцени и един джем сейшън– това очаква меломаните в Хасково през следващата седмица. За 28 пореден път Община Хасково и Сдружение “Джаз клуб Хасково” ще превърнат града на Богородица в столица на джаз-музиката. След четири годишно прекъсване, заради усложненията от ковид-кризата, джем сейшъните се завръщат на..

публикувано на 19.09.24 в 17:00

Личните истории на Иван Динев - Устата стъпват на кърджалийска сцена

За първи път на кърджалийска сцена ще бъде представено, популярното комедийното шоу "Звездите отзад". Историите в него са разказани  с некоректно чувство за хумор и самоирония. Те са част от  личните преживявания на хип-хоп изпълнителя Иван Динев - Устата със звезди като  Софи Маринова, Азис, Криско, СкандаУ, Ицо Хазарта, Евгени Минчев и други. В..

публикувано на 18.09.24 в 15:05

Новият сезон на театъра в Кърджали започва с премиера на "Карлсон и Дребосъчето"

С премиера на спектакъл за деца, театърът в Кърджали ще отбележи началото на новия творчески сезон. Постановката "Карлсон и Дребосъчето" е по текстове на  Астрид Линдгрен, създала едни от най-обичаните детски произведения. "Как светът около нас да стане по-добър и цветен ще видим в най-новото премиерно заглавие на ТМЦ – Кърджали", съобщават от..

публикувано на 18.09.24 в 15:02