Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пасажерите могат да търсят правата си и да получат обезщетения

Габриела Руменова: Стачката на авиокомпания не е форсмажорно обстоятелство (обновена)

От онлайн платформата "Ние, потребителите" припомнят основните ни права при пътуване със самолет

2
Габриела Руменова

След официалното присъединяване на България към Шенген по въздух и вода онлайн платформата „Ние, потребителите“ напомня основните права на пасажерите при пътуване със самолет.
„Когато полетът закъснее с два и над два часа или бъде отменен, съгласно европейския регламент за въздушния транспорт, имаме право на обезщетение в размер на до 250 евро за полети на разстояние до 1500 км, като за по-дългите може да достигне до 600 евро“, посочи пред БНР Габриела Руменова от „Ние, потребителите“.
Тя информира, че има произнасяне на Съда на Европейския съюз относно въпроса форсмажорно обстоятелство ли са стачките при авиокомпаниите.
“Съдът счита, че не са, защото превозвачите знаят предварително, че служителите им подготвят стачни действия.
Понякога те опитват да избягат от отговорност и се позоват именно на „форсмажорно обстоятелство“, но това е неправомерно“, обясни Руменова.
И добави, че освен обезщетението, при забавяне или отмяна на полет, включително и заради стачки, самолетната компания също така има задължението да положи определени грижи за пасажерите. Да им осигури храни и напитки, а при необходимост от настаняване в хотел – да поеме разходите за нощувките и трансфера до мястото за настаняване и обратно до летището. 
"Ако пасажерът изпусне следващия си полет с друг авиопревозвач заради първия си полет, който е закъснял или е бил отменен, той може да заведе дело за материални и нематериални щети срещу виновната компания", разясни още експертът.
За да се възползват от правата си, хората трябва да предприемат максимално бързо необходимите за това действия, както и да пазят бордните си карти, кореспонденция с търговеца и всички други доказателства.
Ако се е наложило да си закупят храна и напитки или да ползват хотел за своя сметка, да съхранят платежните документи, за да ги представят за възстановяване на средствата.

Повече подробности - в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Удължиха крайния срок за участие в конкурса за цигулари "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково

Община Хасково удължава срока за подаване на документи за участие в Международния конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ Хасково 2024.  До 8 октомври 2024 г. (включително) могат да бъдат изпращани документи за участие на адрес: Хасково 6300, Община Хасково, пл. „Общински“ 1, Дирекция „Хуманитарни дейности и обслужване на населението“..

публикувано на 04.10.24 в 16:06
Димитър Главчев

Партиите ще получат предварително проекта за бюджет, увери премиерът

Служебният премиер Димитър Главчев обяви, че страната ни получава своевременна информация от партньорските служби за развитието на конфликта в Близкия изток, благодарение на което е извършена навременната евакуация на български граждани от Бейрут с правителствения самолет. Българските граждани трябва да бъдат спокойни, предприемат се всички необходими..

публикувано на 04.10.24 в 15:39
Президентът Румен Радев

Президентът: Няма пряка опасност за страната към момента

Към момента няма пряка заплаха за страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.  "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия изток и произтичащите от това рискове за България и готовността на страната ни за тяхното преодоляване. След..

публикувано на 04.10.24 в 15:31

Камбанарията в парк Ямача в Хасково ще засияе в зелено в подкрепа на донорството

Община Хасково за поредна година подкрепя инициативата на Съвета на Европа за провеждане на Европейски ден на донорството и трансплантацията на органи. На 5 октомври, събота, Камбанарията в парк Ямача ще бъде осветена в зелено в знак на солидарност и подкрепа на донорството и донорите. Целта е да се насочи общественото внимание към каузата..

публикувано на 04.10.24 в 15:08

Полицията провери 17 обекта и състави 6 протокола в акцията срещу купения вот

Шестима са с предупреждение да не оказват неправомерно влияние в полза на определена политическа партия. Предупрежденията са част от резултатите от мащабната специализирана полицейска операция, която се провежда днес на територията на област Кърджали срещу купуването на гласове. В нея участват всички звена на Областната дирекция на вътрешните работи...

публикувано на 04.10.24 в 15:03

Според социологическо проучване шест партии влизат в новия парламент

Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място. Това показва национално проучване, реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс", проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември - 1 октомври. Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с малко над 23%. За..

публикувано на 04.10.24 в 12:46

Има леко завишен интерес към ваксините срещу Ковид и коклюш в Кърджали

Леко завишаване на интереса за поставяне на противоковидни ваксини отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Там могат да поставят и противогрипна ваксина, ако пациент пожелае, но тя трябва да е предварително закупена от него. Това уточни директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. "Хубаво е сега, в тези месеци да се постави, цзащото тя изисква..

публикувано на 04.10.24 в 11:48