Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се решение на НКЖИ за нова жп спирка в рамките на град Кърджали

Около 350 подписа са събрани за разкриването на нова жп спирка в кърджалийския квартал Веселчане. Подписката стартира преди около месец по инициатива на кърджалийката Соня Кирева.

Всичко започва от един пост в социалната мрежа Фейсбук с призив кърджалийци, а и всички които използват "Родопската гъсеница", както наричат железницта в региона, да се включат в подписката. Как се стига до този пост, а и след него разказва инициатора Соня Кирева.

“Всеки ден чувам как свири влака, който минава близодо дома ми и всеки път като го видя е празен и се чудя, защо е празен. Сигурно ако спираше някъде тук във Веселчане хората щяха да го ползват, след този трафик, който става в последните години на Арденския мост, от Веселчане чак до автогарата. Тогава се зачудих какво може да се направи”, разказва Соня.

Тя е живяла дълги години във Великобритания и там често е използвала влак. Смята, че разкриването на нова жп спирка във Веселчане ще бъде в полза на гражданите, защото в близост има автобусна спира и предвижването ще е удобно, за да стигнат хората до училище или работа.  

“Намерих в интернет няколкотелефон на БДЖ. Обадих се. Те ми казаха, че трябва да се обърна към общината. От община Кърджали ми казаха да подам заявление, молба, предложение, но и трябва да имам подкрепа от хората. След това се свързах с адвокат Даниела Петрова и общественика Георги Дяков за съдействие защото ги чувствам много близки до хората.Те веднага прегърнаха идеята да ми помогнат. Почнахме да събираме подписи, след това с мен се свързах много хора, които ми писаха, че и те също са имали такава идея, да има влак, който да спирка там в квартала, но молбите им нямали отговор. Казах си, добре, нека и аз да пробвам. Събрахме около 350 подписа и петицията, която се събираше в интернет от преди 2 години от предишна подобна инициатива. Написахме писмо с Даниела и Георги до областна администрация Кърджали и НКЖИ. И това е свършено. Сега очакваме отговор”, разказва още Соня Кирева.

След проведени консултации на Данилеа Петрова с техническо лице и обсъждането на мястото за изграждане на нова жп спирка до Арденски мост, става ясно, че посочения терен не е подходящ за спирка поради кривата която прави жп линията на това място и близостта до мостово съоръжение. Адвокат Даниела Петрова, която е и общински съветник, Георги Дяков и Соня Кирева дават алтернативни точки на които може да се направи жп спирката - това са до автобусна спирка “ОМВ” на бул. Беломорски и под училище "Владимир Димитров - Майстора". Те се надяват и двете места да бъдат одобрени. Очаква се отговор от Национална компания железопътна инфраструктура от поделението им в Пловдив, а за изграждането на жп спирката ще се търси съдействието на общината, ако трябва и подкрепата на бизнеса, категорична е адвокат Даниела Петрова.


В Предложението ,подписано от Соня Кирева, Даниела Петрова и Георги Дяков се посочва, че е събрана подписка с искане за обособяване на жп спирки в Кърджали по линията Кърджали - Момчилград. Посочва се, че това ще е отполза за жителите на кв.”Веселчани”, където има три училища с над хиляда ученици. Ползването на жп транспорта от кърджалийци ще облекчи натоварения трафик по бул.”Беломорски” и Ардински мост. 

Между Кърджали и Момчилград се движат 4 крайградски пътнически влака. Има две спирки - Глухар и Джебел, а пътуването е 20 минути. От жп гара Кърджали влаковете тръгват в 7:30 ч.; 9:10 ч.; 12:55 ч. и 17:35 ч. като три от тях пътуват до Подкова. В обратна посока от Момчилград към Кърджали мотрисите потеглят в часовете: 6:40 ч.; 8:45 ч.; 12:30 ч. и 17:00 часа. Цената на билета е 2 лева.

Ще се превърне ли "Родопската гъсеница" в градска железница в аглумерацията Кърджали - Момчилград предстои да разберем. 

Чуйте още в репортажа. 



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Д-р Фикри Гюлестан: Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията

Д-р Фикри Гюлестан счита, че разцеплението в ДПС е оздравителен процес. Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията, заяви той пред Радио Кърджали. Тази пирова победа няма да работи в дългосрочен план. За регистрацията на "ДПС - Ново начало" д-р Гюлестан казва, че мачът е бил свирен по-рано. И глухият, и всеки нормален гражданин знаят как..

публикувано на 13.09.24 в 14:26

За изминалото денонощие в Кирково е измерено най-голямото количество дъжд

86,6 литра е най-голямото количество дъжд, което е паднало за изминалото денонощие в област Кърджали. То е измерено в Кирково. Това съобщи за Радио Кърджали Красимир Христов - дежурен метеоролог в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали. В Джебел измереното количество за 24 часа е близо 27 литра, в Ардино 40 литра, в Крумовград 16, каза..

публикувано на 11.09.24 в 12:37
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21

Президентът Първанов: Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви път

Успешна коалиция не се създава от днес за утре, трябва да се извърви дълъг път. ДПС е нужно за политическата стабилност в страната. Обединението в ляво категорично ще се случи с инициативността и новите идеи на младите, опирайки се на опита на по-възрастните. Това са част от акцентите в интервюто, дадено специално за Радио Кърджали от президента..

публикувано на 02.08.24 в 15:01