Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова


В приказна се превърна вечерта-среща на кърджалийци с писателката и поетеса Ивелина Радионова, родена в малкия град Провадия, близо до морето. Авторката на книгите, посветени на изоставеното и отгледано от вълчица дете Алтъна, сякаш разказваше приказки докато представя творчеството си. И не случайно - нейните повести са населявани от фигури от фолклора и легендите и се движат от света на реалното към илюзорното. Хипнотично потрепваше стария часовник в Народно читалище "Обединение 1913", докато авторката четеше и разказваше. 
Ивелина Радионова е автор на стихосбирките „България в сърцето ми”, „Златни нишки”, „Копнеж по слънце”, „В тебе аз ще остана”, „Все ти пиша, Любов” и на повестта „Алтъна”, както и на книгите с разкази "Наричат ме България" и "Обич".
Притежава награда за цялостно творчество, посветено на България и награди от конкурси, посветени на Добромир Тонев и Никола Йонков Вапцаров.
Кокичетата вече са прецъфтели, когато тя решава да се роди в малък град близо до морето. Душата й е избрала къща, стогодишна, с липа. Детството й е точена баница и динено фенерче, с което от малка пропъжда тъмнината, защото е родена да търси прекрасното. Понякога завижда на птиците, а крачетата сами я водят до крепостта Овеч, по стъпките на славните българи. Майка й държи ръката й, докато тя изписва цифрата две - докато стане лебед, като този на Андерсен. Така описа авторката секретарят на читалището Камелия Чолакова и добави:
секретарят на Народно читалище "Обединение 1913" Камелия Чолакова. Действително ми е много приятно и все едно съм у дома, видях Арда и красотите, надявам се да опозная още малко Кърджали каза Ивелина Радионова и се представи чрез думи и стих-автопортрет:
Авторката представи и съкровеното си разбиране за любовта, за която всички мечтаят и сънуват:

Ивелина Радионова обича приказките от дете. Като малка майка й ги разказвала, но малката Ива все не заспивала. Така приказките остават до край с нея. Така докато не решава сама да си напише приказка - повестта Алтъна. Ето как обаче се ражда стихотворението Пепеляшка:
Поетесата представи и повестта си "Алтъна", в която двама суеверни родители изоставят момиченцето си в гората, заради белега, който то носи. 


Часовникът в залата бавно отбеляза часа, на фона на легендата за изоставеното дете Алтъна, като така прибави приказност към разказа:


С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48