Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК демонстрира гласуването с машина и показа бюлетината за вота

Снимка: БГНЕС

Централна избирателна комисия (ЦИК) демонстрира днес гласуването с машина и показа бюлетината за вота на 27 октомври.

Демонстрацията бе направена от заместник-председателя и говорител на ЦИК Росица Матева по време на редовния брифинг на Комисията във връзка с подготовката и произвеждането на предсрочните парламентарни избори.

"Обръщаме се към избирателите да не дърпат бюлетината, а да изчакат звуковия сигнал и след това да вземат бюлетината", призова Матева и посочи, че отдолу на бюлетината, която излиза от машината, е изписан и хешкодът.

До 24:00 часа днес българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на вота на 27 октомври, припомниха от ЦИК.
Росица Матева съобщи, че до обяд са постъпили 28 хиляди такива заявления.
Матева показа хартиената бюлетина за предстоящия вот - най-дълга ще бъде тя за избирателите извън страната, с 28 партии и коалиции, участващи в изборите, но без възможност за отбелязване на преференции.
"Това е бюлетината за гласуване извън страната, тъй като фигурират всички партии и коалиции", каза говорителят на ЦИК и допълни, че бюлетината за 23 изборен район е с най-много кръгчета за преференции.
И още: "В 10 района в страната са регистрирани кандидатски листи и от всички 28 партии коалиции. В останалите са регистрирани 27, съответно 26 кандидатски листи, така че горе-долу бюлетините ще бъдат в този размер за всички райони в страната".
Въпросът със съхранението на машините за гласуване не е напълно решен въпреки решението на служебното правителство за удължаване на срока за съхранение в досегашните складове с още 3 години, посочи още обяви говорителят на ЦИК, като поясни, че тече среща с представител на наемодателя на склада за съхранението на машините:

"Предложението на досегашния наемодател, на собственика на помещението е да бъдат преместени в друго негово помещение на територията на складовия комплекс, така че разбирането на Централната избирателна комисия е, че това помещение трябва да бъде обследвано - от Министерство на вътрешните работи, Жандармерията, която охранява това помещение, и от Държавна агенция "Национална сигурност" с оглед сигурността на машините за гласуване. И едва след това може да се сключи договорът".

Преди това говорителят на ЦИК отбеляза, че до изборите остават 26 дни, а организационно-техническата подготовка върви нормално.

Матева отбеляза, че освен 28 партии и коалиции, които ще участват на вота. "Има регистриран и един независим кандидат, той е регистриран в Плевен".

"Нямаме данни да има Районни избирателни комисии, които да не са назначили съставите на секционните комисии", заяви още Матева, която по-рано обяви, че днес изтича срокът за назначаване на членове на СИК.

Тя поясни и че в друг град в България, различен от този по постоянен или настоящ адрес, няма как да се гласува, затова посъветва, ако има избиратели, които ще пътуват и се намират близо до границата, да упражнят правото си на вот в секция зад границата.

"В страната може да се гласува само по постоянен или по настоящ адрес, ако подадете заявление", обясни още Матева.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес се подава до 12 октомври. Тогава е и крайният срок за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна комисия. 


По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Според социологическо проучване шест партии влизат в новия парламент

Шест партии влизат в 51-вото Народно събрание, а "Продължаваме Промяната-Демократична България" и "Възраждане" ще си оспорват второто място. Това показва национално проучване, реализирано съвместно от bTV и "Маркет Линкс", проведено сред 1011 пълнолетни в страната в периода 25 септември - 1 октомври. Лидерското място е за ГЕРБ-СДС с малко над 23%. За..

публикувано на 04.10.24 в 12:46

Има леко завишен интерес към ваксините срещу Ковид и коклюш в Кърджали

Леко завишаване на интереса за поставяне на противоковидни ваксини отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали. Там могат да поставят и противогрипна ваксина, ако пациент пожелае, но тя трябва да е предварително закупена от него. Това уточни директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев. "Хубаво е сега, в тези месеци да се постави, цзащото тя изисква..

публикувано на 04.10.24 в 11:48

260 хиляди ще са хартиените бюлетини за 9 МИР Кърджали

260 000 ще е общият брой хартиени бюлетини, с които ще се гласува в 9-ти многомандатен избирателен район Кърджали.  Броят на бюлетините е с 10 % повече от хората, имащи право на глас според предварителните избирателни списъци.  В парламентарния вот ще може да се гласува и с машина. "РИК-Кърджали одобри графичния модел на бюлетината, като за нашия район..

публикувано на 04.10.24 в 10:33

Психичното здраве на децата обсъждат специалисти на Кръгла маса в Кърджали

Кръгла маса на тема "Психични проблеми и разстройства на поведението, характерни за детско-юношеската възраст".по повод Международния ден на психичното здраве се организира на 4 октомври в Кърджал. Тя е с участието на медицински специалисти, училищни педагози, лекари и гост лекар детски клиничен психолог.  Кръглата масасе провежда в конферентната зала..

публикувано на 04.10.24 в 10:18
Полицията в Кърджали провежда акция срещу купуването на гласове

Полицията провежда акция за търговия с гласове в Кърджали (видео)

 В Кърджали започна мащабна полицейска акция срещу купуването на гласове. В нея участват всички звена на Областната дирекция на вътрешните работи. Целта е противодействие на опитите за манипулиране на изборния процес.  Вече се работи по един сигнал от района на Кирково. Към момента няма задържани.  Акцията започна от махала „Боровец“. Проверяват се..

публикувано на 04.10.24 в 09:38

Слънчево и топло ще е времето в петък

Слънчево и топло ще е времето днес над Източните Родопи, температурите ще достигнат до 28 градуса в районите на Кърджали и Хасково, около 22 ще е в Смолянско Жълт код за силен вятър издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за областите София-град, София, Монтана и Враца. Според прогнозата за НИМХ днес над източната половина от..

публикувано на 04.10.24 в 09:14

Президентът свиква Консултативния съвет за национална сигурност

Рисковете за България след ескалацията на конфликта в Близкия изток ще обсъжда Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.  Държавният глава събира в 10 часа ръководителите на службите за сигурност, представителите на изпълнителната власт и на парламентарните партии. Участниците в заседанието на КСНС ще направят..

публикувано на 04.10.24 в 09:05