Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на 7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР

Авторският концерт „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“ ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на Радиото.  

Несъмнено, през всичките тези години, посветени на българската народна музика и стотиците минути звукозапис за БНР, звездните творчески попадения на композитора остават в полето на северняшката стилистика. В концертната програма ще чуем както познати от репертоара му Горнооряховски хора, така и специално написани за повода пиеси, част от северняшкия инструментален цикъл на твореца. Особен колорит в празничната вечер ще придадат и гост-солистите – певците Гергана Димитрова, Сорина Богомилова, Любомир Петов, за които Христофор Раданов е писал аранжименти през годините, както и солистите от Оркестъра – кавалджията Костадин Генчев и гайдарят Петьо Костадинов.  

Специални гости на събитието ще бъдат и млади певци и инструменталисти, които ще изпълнят обработки за вокален състав и авторски пиеси за оркестър. Това са Камерен вокален състав при НМА „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София, с дир. д-р Ваня Монева, Школа за народни инструменти „Потомци“ при НЧ „Напредък-1870“, гр. Лясковец, с ръководител Стефан Печикамъков, Вокална група „Средногорски звън“, гр. Челопеч с ръководител Невелина Сараджова и Женски народен хор при Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода“, гр. Горна Оряховица, с диригент Георги Петров. 

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Енигматични символи" в концерта на Симфоничния оркестър на БНР

С „Празнична музика“ от Васил Казанджиев Симфоничният оркестър на БНР ще открие концерта на 18 октомври от 19 часа в зала „България“ и ще отбележи 90-годишнината от рождението на големия ни композитор, диригент и педагог. Казанджиев е един от ярките личности, който успява да изгради свой стил и се утвърждава като един от съвременните..

публикувано на 03.10.24 в 16:55

Българското национално радио обявява прослушване за попълване състава на Вокална група "Радиодеца"

Вокална група Радиодеца търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-ти октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Костантинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор. Необходимо е предварително да запишете детето на информация в..

публикувано на 03.10.24 в 14:30

Два емблематични хорови състава в откриващия концерт на новия сезон на Народния оркестър

С концерта „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 72-ри творчески сезон на 17 октомври от 19 часа в Първо студио на Радиото. Специални гости в програмата ще бъдат два от най-авторитетните хорови състава – хорът на ФА „Тракия“ , ръководен от Цонка Димитрова, и хор „Ваня Монева“ под диригентството на..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Концерт на клавирно трио

На 30 септември от 19:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на трио в състав Лидия Радионова-Кантарджиева /цигулка/, Магдалена Далчева /виолончело/ и Рада Чомакова /пиано/. Програмата включва Трио, оп. 108 от Филип Шервенка и Клавирно трио от Йоханес Брамс. Ето какво споделя Магдалена Далчева за състава: „ Триото е създадено в..

публикувано на 25.09.24 в 14:07

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

След големия фурор на 18 септември в Софийската опера и балет, където Радиосимфониците изнесоха специален концерт по случай Деня на Независимостта на България, те продължават със същата енергия да подготвят програмата за откриването на творческия си сезон. На 27 септември от 19 часа в зала „България“ ще представят сюита за гъдулка и..

публикувано на 20.09.24 в 17:31