Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въглищните централи балансират, но не получават достатъчно

Иван Хиновски
Снимка: БГНЕС

Големият въпрос е как ще се преработят териториалните планове за справедлив преход. Ако ги изтеглим, ще получим отсрочка, но проблемът е какво ще пишем в тях.  Двете страни си говорят на различни езици, поставят взаимно неизпълними обещания и не се чуват. С тези думи председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски коментира в ефира на Радио Пловдив недоволството на миньори и енергетици  и липсата на разбирателството между протестиращите и властта. Като още проблеми енергийният експерт открои липсата на компетентност и идея как да се променят нещата, за да излезе от българската енергетика от дупката.  

С темпото и количествата, с които въглищните централи даваха до момента енергия за страната, нямат бъдеще, тъй като непрекъснато излизат нови  и нови технологии, каза още Хиновски. Според него изходът е в законодателни промени и промяна в механизма на балансиращия пазар и ценообразуването.

По думите му има златни сечения между Зелената сделка и бъдещето на въглищните централи и неща, които никой не осъзнава, но те са пазарът на технологии и могат да бъдат приложени в България.

Трябва да се преразпределят паричните потоци  за балансиращата енергия и една част да се насочи към въглищните централи, които обират парсата и са най-потърпевши от сегашното състояние на енергетиката ни. Те са балансьори на системата, а носят само пасиви, т.е. активите са в зелената енергия и възобновяемите източници, които получават златния пай, а въглищните централи носят пасивите, балансират системата за кратък период от време и получават несъразмерно с важните им функции постъпления. Това трябва да се промени - част от приходите за зелена енергия да се насочат към въглищните централи, коментира още Иван Хиновски.  

Според него пандемията от изграждане на фотоволтаици създава сериозни рискове за системата и есента България ще има ограничения в електрозахранването – от този ноември няма да има ток.  

Още можете да чуете в интервюто от прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма...

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56