Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирът е този, който е необходим на човечеството

4
Светлозар Панов
Снимка: Светлозар Панов

Дългогодишният дипломат от кариерата, генерален консул и дипломат в посолството на България на няколко континента Светлозар Панов, който сега завърши мандата си като посланик в Австралия и Нова Зеландия, представя новия си исторически роман на 2 март в Широка лъка. 

Дни преди събитието предлагаме разговор с автора за книгата на издателство "Фрийстайл пъблишинг" "Гайдарят" или съдбата на мигранта. За българите, готови да напуснат промяната на родината в риск, тръгвайки да опитвате в съдбата си и още - за тъмните политико-икономически изживявания на българския преход след 1989 г. на фона на геополитическите предизвикателства тогава и днес. 

„В романа се опитвам да представя каква е връзката на континента България и Ирландия - между две държави в двата края на нашия. Реших, че това е гайдата, която и за двата народа е не само символ на националното, но и на един вид музикално протестно съгласие или несъгласие с едни или други управляващи династии или правителства. Опитах се да тръгна от България в един суров период на нашата територия, когато думата свобода е била водещата и българите са се опитали да намерят своето щастие извън родното място“ , сподели идеята си Светлозар Панов. 

По думите му героите в "Гайдарят" от една страна бягат от гнета в родното си място, от издевателствата, мъките - физически, психически, сексуални и икономически, и тръгват по широкия свят, бягайки от злото. 

"В Австралия съм се запознавал с българи, които са родени преди повече от 8 десетилетия и техните дядовци са напуснали България преди повече от 100 години и на въпроса  защо са напуснали България, отговорът беше: "От глад". Той, гладът, може да бъде не само към храната, но и към свободата, нещо, което за мен е показано в "Гайдарят", разказа авторът дипломат. 

Според него мирът е този, който е необходим на човечеството, на обикновените хора. 

"Имам прадядо, загинал недалеч от Пловдив по време на Балканската война в турска територия, оставил сирачета и т.н. Защо е необходимо да се убиват хората? Защо е необходимо да се предизвикват подобен род конфликти, когато животът предоставя достатъчно възможности да бъдем обединени, да осъществяваме такива действия, които да подобряват и икономическото състояние, и социалното, и културното, и образователното, без образование няма шанс", коментира писателят. 

Светлозар Панов анонсира, че редактира своя книга, написана преди 15 години. Според него много от въпросите, свързани с най-новата история на България от началото на прехода, могат да бъдат намерени в текста. По думите му свободата е нещо като импулс, тя дава мотивация на хората да бъдат по-активни и по-силни в желанието си за просперитет. 

Цялото интервю със Светлозар Панов може да чуете в звуковия файл.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08