Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

| обновено на 19.07.24 в 18:32

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“=

Професор Станев е преподавател по комуникационна политика, пиар, реклама, масова комуникация, бизнес комуникация. Ръководител е на катедра.

Кариерата си като радио водещ започва от Радио Пловдив, после преминава в радио TNN, където е бил за известен период и програмен директор. Предаването му „Велин рок блок“ е в ефир вече 32 години, двайсет от тях по Радио Пловдив. Носител е на награда „Пловдив“ за журналистика за седмичната си авторска рубрика във вестник „Пловдивски труд“, която започва през 2001 година и продължава до съществуването на изданието. Гизихтите на Велин Станев бяха любимо четиво на читателите на вестника, а след това те се превръщат и в книга.

Велин Станев започва утрото си с чаша кафе. Разбира се, и с музика. Признава, че слуша ужасно много различни изпълнители и групи, и различни жанрове. На месец не пропуска да чуе поне по 60 албума.

„Аз слушам, защото в мен има някаква жажда за откривателство. Слушма огромно количество музика, моите приятели не могат да повярват“, казва Велин Станев.

Той смята, че и днес има много добри изпълнители. Велин Станев не скрива вълнението си от срещата си с голяма част от легендарните световни певци и групи. Признава, че няма никога да забрави срещата си със своя идол – Рони Джеймс Дио.


„Рони Джеймс Дио винаги ще бъде в сърцето ми, защото той е първият рок певец, когото съзнателно, рационално съм чул. И то в Рейнбоу. И съм казал „Какъв прекрасен глас! Кой е този човек?“, тогава съм бил някъде на 8 години. Тогава малкото дете, за първи път, е проявило някаква ранна форма на енциклопедизъм. Не просто да знае името на групата, а да разбере какви хора са тези“, казва Велин Станев.

Стигаме и до политиката. Професор Станев смята, че политическата сфера не е най-приятната в момента.

„Дори не е забавно вече да гледаме изявите на политиците. Аз не се забавлявам отдавна. По-скоро един горчив смях се поражда в мен“, казва с горчивина Велин Станев.

Известният преподавател признава, че никога не си пише пълно шест, защото е много взискателен към себе си. Рядко поставя отличен и на студентите. Пожелава на слушателите, ако може, да не им пука толкова много.

„Може би не трябва да се взимаме толкова сериозно. Трябва да се погледнем отстрани и да се радваме на живота“, заключва още професор Велин Станев.

Цялото интервю с професор Велин Станев можете да чуете в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Вход свободен" за животните с любов и доброто около нас

4-ти октомври е денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат..

публикувано на 04.10.24 в 09:30

Какво се крие зад маските - "Точно днес"

Скандалът, придобил известност като "Разград", се разрасна и сякаш измести останалите на мрачния предизборен терен. Ще става и още по-голям, произнесе се Прокуратурата след задържането на двама обвиняеми директори на културни институции. Фактологията отчита плашеща съзнанието на достойните артистисти злоупотреба с държавни средства,  замесвайки в..

публикувано на 03.10.24 в 17:08

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56