Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕГ "Пловдив", Хуманитарната и ЕГ "Иван Вазов" пак са най-желани в Пловдив

Първият приет с почти максимален бал 499 е в МГ

Най-много седмокласници искат да учат английски език в Езикова гимназия "Пловдив". Подадени са 1238 заявления за първо класиране точно в този профил, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя уточни, че в желанията на учениците следват Хуманитарни науки с английски език в Хуманитарната гимназия и ЕГ „Иван Вазов“ с Английски език.

Най-високият минимален бал е за Математическата гимназия, за специалност Компютърна графика с АЕ - 470.5 е балът на последно прието момче, последно прието момиче с бал - 466.

Висок бал има и за Математика с Английски език в МГ-Пловдив, за момичета и момчета. Там статистиката сочи, че последното прието момче е с бал - 450.5, а последното прието момиче е с бал - 442. Математическата гимназия тази година  има и максимален бал, за Системно програмиране с АЕ. 

Следващите училища са Националната търговска гимназия - Икономика и мениджмънт с Немски език и Езикова гимназия Пловдив с Английски език. Там последното прието момиче е с бал 436, а момчето е с бал 400.

С бал 499 при максимален 500 е първият класиран за гимназиите, показват резултатите от първи тур за Пловдив и областта. Това е момиче в математически профил с английски език в МГ.

Най-желаните дуални паралелки са: Графичен дизайн в СУ "Черноризец Храбър", Микропроцесорна техника, с английски език в Професионална гимназия по електротехника и електроника и на трето място е Топлотехника - топлинна климатична вентилационна и хладилна - техник АЕ в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника-Пловдив.

Общо подадени заявления са 5483, от тях от други региони 282, като подадени заявления по интернет са 5305 - 96.75 % , а тези на хартия: 178 - 3.25 % Класирани ученици са 5149 (профилирани: 1883 и професионални: 3266) Некласирани: 334 Брой приети по първо желание: 2861

"След анализ взехме решение да не закриваме нито една паралелка след 1-во класиране. Броят на неприетите и неучаствали в класирането съответства, включително и съобразно населените места. Създаваме организация, съвместно с общинските и училищни ръководства за предприемане на действия по Механизма за обхват и мотивирането на тези ученици да продължат образованието си", допълни още Иванка Киркова.

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.

Проверката става в системата https://infopriem.mon.bg/ с входящ номер и идентификационен код.

Срокът за записване на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е 15 – 17 юли 2024 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдът отказа на Левон Манукян да намали паричната му гаранция от 50 000 лева

Пловдивският окръжен съд отказва да търси определената гаранция от 50 хиляди лева за обвинения за служебно присвояване в особено големи размери директорът на театъра в Разград Левон Манукян.  Решението на магистратите е окончателно.   Бившият вече директор на Театрално-музикалния и филхармоничен център в Разград има време да внесе..

публикувано на 04.10.24 в 15:58

Пловдив отпушва трафика с помощта на AI

С нова програма, която включва използването на изкуствен интелект, Община Пловдив ще бори задръстванията в града и ще осигури бързо издаване на документи за пловдивчани. На предстоящата сесия на Общинския съвет ще се гледа предложението на местната управа за кандидатстване с проект по програма „Европейска инициатива за градско развитие –..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Снимката е илюстративна

Пожар пламна в необитаема къща в квартал Прослав

 Огънят, избухнал в двуетажната къща, вдигна по тревога 6 екипа на пловдивската пожарна. Огнената стихия вече е овладяна. Няма засегнати съседни къщи. Няма и пострадали хора. По време на гасителните дейности електрозахранването на ул. Христо Ясенов е било спряно, тъй като в района има множество кабели, обясниха от пловдивската пожарна...

публикувано на 04.10.24 в 14:52

Пак отложиха делото за смъртта на моториста Недялко

За 5 декември е насрочено следващото заседание по делото срещу Иван Иванов, причинило смъртта на 20-годишнината на автомобилиста Недялко Бакалски през май 2022 г. Младежът започва в болница една седмица след произшествието. Причината за отлагането на делото е, че не е подписана от всички вещи на лицето, четворната..

публикувано на 04.10.24 в 10:58

Спират движението по ул. "Георги Кондолов" от днес до утре вечер

Въвежда се временна организация на движението по ул. „Георги Кондолов”, в зоната от кръстовището с ул. „Михалаки Георгиев” до кръстовището с ул. „Здравец“, съобщават от ОП „Организация и контрол на транспорта“.  За времето от 10.00 часа на 04.10.2024 г. до 22.00 часа на 05.10.2024 г. се спира движението на пътни превозни средства, заради..

обновено на 04.10.24 в 10:25