Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клуб "Неделя" за Космоса и детските мечти

Днес в предаването Ви срещаме с едно наглед съвсем обикновено 14-годишно момиче - Ния Парушева. Това, което я прави необикновена е всъщност факта, че пребори жестока конкуренция от над 200 деца и бе отличена за най-добро представяне в Space Camp Turkiye. Това е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Намира се в град Измир, Западна Турция и разполага с обособен комплекс, съоръжения "Аврора" и "Дискавъри", тренажори и симулатори, с които се обучават космонавтите, както и няколко контролни зали и лаборатории. Център за творческо обучение е официален партньор на програмата за България.

Space Camp Türkiye предоставя интензивна програма, фокусирана върху STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуства и математика), която включва практически дейности и работа в екип. Участниците имат възможността да използват различни тренажори и симулатори, които пресъздават реални космически мисии, осигурявайки незабравими изживявания и ценни умения.

За звездите, за няобятността на Космоса, за сбъдването на една мечта разказва самата Ния Парушева от първо лице и в предането Клуб "Неделя".

Бъдете с нас! Започваме малко след новините в 16:00!


По публикацията работи: Станка Лазарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Вход свободен" за животните с любов и доброто около нас

4-ти октомври е денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат..

публикувано на 04.10.24 в 09:30

Какво се крие зад маските - "Точно днес"

Скандалът, придобил известност като "Разград", се разрасна и сякаш измести останалите на мрачния предизборен терен. Ще става и още по-голям, произнесе се Прокуратурата след задържането на двама обвиняеми директори на културни институции. Фактологията отчита плашеща съзнанието на достойните артистисти злоупотреба с държавни средства,  замесвайки в..

публикувано на 03.10.24 в 17:08

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30

"Точно днес" между Близкия Изток, планината и литературата

Четвъртък сутрин тръгваме по стъпките на хората с двигателни проблеми. Тези, които често прекарват ежедневието си между четири стени. Доброволци помагат  на изцяло неподвижни или трудноподвижни хора да изкачват планини, да достигат до различни труднодостъпни за тях кътчета в България. За мисия достъпни природни забележителности говорим с Гергана..

публикувано на 02.10.24 в 16:56