Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив се открива Биенале на съвременното изкуство

| обновено на 19.08.24 в 12:08 | Интервю

Днес, на 19 август, в Аграрен университет Пловдив се открива Биенале на съвременното изкуство 2024, с куратор Мария Аргирова, организирано от фондация "Изкуство през вековете". 

Биеналето обхваща три локации: Аграрен университет - Пловдив, Галерия "ДПХ" (бул. "Цар Борис IIIОбединител" 153) и културен център "Елизиум" - на ул. "Душо Хаджидеков"2. 

Освен изложбите, има богата програма от съпътстващи събития. Биеналето ще продължи 30 дни. Участват 80 автори от България и чужбина, с близо 150 творби.

Сред имената на участниците са: Евгени Серафимов и Марио Николов, Никол Коцева от Норвегия. Тук ще са артисти от Нидерландия, Италия, Румъния и други държави от Балканите.

Съпътстващата програма ще се провежда в културен център "Елизиум":

24 Август 2024 – „ Духът, въпреки или…“ – Документален филм Биенале 2024, премиера, с начален час 19:00.

31 Август 2024 – „Нова Орфическа поезия“ - вечер с поезията на Роман Кисьов. Авторски рецитал с участието на Радослав Николов - класическа китара. начален час 18:30.

07 Септември 2024 – „ Непознатите – една среща на миналото с бъдещето“. Беседа с доц. д-р Зоя Микова и гл.ас. д-р Бехрин Шопова за колективното познание и междукултурния диалог, АМТИИ, ИЕФЕМ , начален час 18:30.

14 Септември 2024 – „Резонанс на сетивата 2 “ – За музиката и нейното терапевтично влияние върху съвременното общество. Един научен експеримент с участието на доц. д-р Георги Митев, д-р Тодор Стоев и студенти от ПУ „ Паисий Хилендарски“, пърформанс с начален час 18:30.

22 Септември 2024 – Конференция и обявяване на наградените автори. Началото е от 17:00 часа. Входът е свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04

Поливалентният Петър Г. Рей открива изложба в Пловдив

Откриването на лимитираната експозиция и представянето на стихосбирката „Гвоздеи кръстни“ е тази вечер, от 18 часа в галерия „PIESA“.  Изложбата „Преодоляване" е покана за вътрешно пътуване и изследване на необятността на духовното, и творческото пространство. Тя предизвиква зрителя да се потопи в свят отвъд физическата реалност, където..

обновено на 02.10.24 в 13:08