Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът в село Езерово се нуждае от ремонт на покрива

4
Храмът "Св. Никола" в село Езерово, община Първомай
Снимка: Фейсбук

Цъквата „Св. Никола“ в първомайското село Езерово, има нужда от успешен ремонт на покрива. От близо месец в социалната мрежа има постове с призиви към миряните да подпомогнете ремонта с пари или материали. 

Храмът е един  от най-старите в Първомайско. Построен е през 1851 година с разрешението на султана и е реставриран през 1890 година. Църквата е трикорабна постройка без купол, тип "базилика". Строена е набързо, защото набързо са давани разрешителните от Османската империя, разказа свещеникът на църквата отец Станимир. По думите му строителите толкова са бързали, че не са чакали да се слегнат основите. 

"Тогава църквите са правени на харман, в частни имоти, които са били дарени. И когато теренът не е подготвен добре, а основите са плитки, всичко е правено от бързо, но с голямо желание, защото три века не е имало храм. И Вече плодът го берем, който живеем два века след това. Защото от единия край правиш, от другия се разваля - разломни плочи тръгват, подпорни стени трябват, други неща и затова е в това положение" , казва отецът. 

Голяма част от тези църкви не са имали разрешения за камбанарии. Затова камбанарията е строена по-късно, след Освобождението. 

В църквата е имало редки икони. Преди години обаче те са откраднати. „Започна от ерата на мутрокултурата, че като имаш такива стари икони, те те пазят от какви ли не бели и можеш да правиш каквото си търсиш“, поясни свещеникът. И допълни, че в един момент иконите са били открити, но сега са в някакви музеи. Една част са върнати по църквите, други не са. 

„Имаме едни две писма, които писахме да ги върнем, изпратени от Асеновградска околия, които се съхраняват в Перник . По думите му иконите са от 19-ти век, рисувани са от зографи от Одринската школа - една от най-добрите за времето си. 

В момента храмът се нуждае от спешен ремонт на покрива. Но ремонтите там се извършват постоянно, разказа отец Станимир и добавя, че не материалната част е толкова проблематична, а друго.

„Ремонтът си е ежегоден – понякога дървена част подменяме, друг път укрепваме в олтара вътре или навън с колони, просто има разломна площ покрай реката и всички терени се движат“, казва свещеникът. 

Според него храмът се нуждае най-вече от миряни, защото те липсват. „Когато има хора, които се грижат за храма, които говат, той няма нужда от нищо друго. Но урбанизацията от 50-100 години направи така, че в селата няма хора“, огорчен е отецът. 

За да се грижат за храма и да се справят с текущите ремонти, хората в село Езерово са сформирали инициативен комитет. В момента най-спешното е да се поправи покривът на старинната постройка, като това трябва да се извърши преди да дойде зимата, разказа отецът доброволно.

"Постоянно събираме пари, имаме и дарители, големи, малки, слава на Бога, Свети Никола ги намира. Нуждаем се от всичко, керемидите са персийски тип (турски керемиди), няма производство от години. Ако има здрави от старите сгради, може да Лека полека събираме", споделя свещеникът. 

Петя Коралова, която поддържа църквата, живее от четири години постоянно в Езерово. Разказва, че преди това за храма се грижи 80-годишна жена, която нямаше възможност да ходи и да търси средства. Затова тя инициира инициативния комитет, за да може всичко да бъде легално. Отворена беше банкова сметка и така започна малко по малко да се събират пари за ремонт. 

Събрали сме достигнали 15 000, но съберем малко пари, правим нещо, започваме отново да събираме, правим друго. че кметът на общината Николай Митков лично дарява сумата за материалите като лично дарение" , разказа Коралова. Тя допълни, че църквата има нужда от цялостен ремонт на покрива, трябва да се ремонтира пода, необходим е нов иконостас, а също и ново обзавеждане на самата църква. Но най-важен е покривът, за да се запази цялата сграда. 

Петя Коралова казва още, че кметът на общината Николай Митков не помага за първи път на църквата. Преди година е осигурил бетон за пътеката към входа на храма и обещал, когато може да задели средства. А тъй като дървеният таван на храма скоро е подменен, ремонтът на покрива наистина е много належащ, за да влиза вода по време на дъждовете, обяснява жената. И призова, който може, с каквото може, да помогне. Тя се моли също иконите да бъдат на храма да се върнат. 

И до днес в храма стоят подарените от Ангел войвода двама свещеника. В двора му пък се намира гробът на един от първите свещеници Христо Терзииванов, заточен 8 г. в Диарбекир. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма...

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56