Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влади Въргала: Пловдив е столицата на културата!

Снимка: Васко Михайлов


С всенародния любимец Владислав Карамфилов- Въргала говорим дни след представянето на  пиесата "Когато светът беше шарен" на пловдивска сцена в рамките на фестивала "Сцена на кръстопът".
Влади Въргала смята , че представянето на пиесата в Пловдив е било едно от най- емоционалните му представления като преживяване.
Пловдивската публика според актьора е малко "по- чешит"- мълчи през цялото време,  гледа и чак докато свърши спектакъла не знаеш какво си направил, дали това се е приело, или не. Чак докато залата избухва в продължителни 7-8 минутни аплодисменти! Спектакълът е изключително успешен и това е свръх емоционално, Надя Асенова е направила тази постановка по разказа на Николай Хайтов "Когато светът си събуваше потурите" ( за по- поликоректно заглавието е заменено с "Когато светът беше шарен"). "Сцена на кръстопът" е създаден като фестивал от неговия учител Стефан Данаилов и затова е изпитвал усещането, че духът на Учителя витае във всеки един миг и във всеки един ъгъл. Пиесата е била и чудесен повод да отбележим 105  години от рождението на Хайтов като апостол на българскота литература и дух.
"Пловдив е столицата на културата!"- заяви категорично актьорът. София няма такъв афиш от стойностни културни събития!
Влади Въргала сподели за предстоящото си гостуване в Цюрих със моноспектакъла си "Мемоарите на един Въргал" пред българската публика там. Не е ходил там досега и смята принципно, че във Виетнам би се чувствал по- свойски, отколкото в Швейцария, защото Швейцария е европейската Япония. Там всичко е като картинка, а хората са по- спокойни..." Да го кажем така: на едно толкова цивилизовано и урбанизирано място не се чувствам толкова уютно!" Но там има българи. Винаги, когато е играл моноспектакъла си в чужбина е било празник, винаги публиката е определяла дължината на представлението. Във Виена , например то е траяло 4 часа!
Чуйте цялото интервю в звуковия файл!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Вкусен шоколадов фест "превзема" парк "Каменица" в събота

В събота парк „Каменица“ в пловдивския район „Източен“ става сцена на изключително „вкусен“ фестивал – „Шоко арт“.  През целия ден присъстващите ще могат да се насладят на шоколада във всичките му измерения - творби от шоколад, рецепти с шоколад, напитки, приготвени с шоколад и др.   "Започваме с детска програма, след това майстори на шоколада..

публикувано на 04.10.24 в 14:38

„Алтер его“ – спомняме си за Тодор Климентов

Тази събота в „Алтер его“ ще си спомним за майсторА на епиграмата и хумористичното стихотворение Тодор Климентов. Ще звучи гласът му от личния архив на водещия, а за общите си преживелици с него ще споделят високите сатирици Васил Сотиров и Вихрен Бънков. Тодор Климентов беше филолог, сатирик, добър човек.  Роден на 06.10.1941 г. в село..

публикувано на 04.10.24 в 10:44

Атанас Грозданов за чудния свят на дивата природа

Утре, 4 октомври 2024 г. от 18:30 ч. в Регионален природонаучен музей- Пловдив Атанас Грозданов ще ни потопи в света на дивата природа през погледа на неговия обектив.  "Wild at heart – Plovdiv" /"Диви по сърце - Пловдив"/ е авторската му изложба, която представя, а в рамките на месец /до 4 ноември/ пловдивчани и гости на града ще имат възможност да я..

публикувано на 03.10.24 в 14:15

Изложба с мисия помага на бездомни животни

Художничката и писател Марина Иванова организира изложбата на 4-и октомври, от 19 часа, в зала “Компас“, етаж 2, в сградата на на ул. Капитан Райчо“ 56, в Пловдив. Тя ще бъде в подкрепа на сдружение "Помогни и спаси живот".  „ От дълго време търся начин да допринеса , със своето творчество , за добра кауза. Щастлива съм, че я..

обновено на 02.10.24 в 16:23

Пловдив със своя алея на българската шевица

В пловдивския Парк "Лаута" беше открита Алея на българската шевица. Идеята за това е на   Бояна Илиева и Радина Росенова - майка и дъщеря,  отомки на Гаврил Груев Хлътев – Георги Бенковски.  Радина Росенова и Бояна Илиева се завръщат в България след повече от 20 години, и вече 5 години, заедно развиват дейност посветена на разчитането и..

публикувано на 02.10.24 в 12:51