Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" от минало към бъдеще

Снимка: Димитра Лефтерова

Сряда утро допълваме още факти за важните открития по нашите земи, от траки през римляни до средните векове. Отправяме се към новата зала "Археология" на Регионалния исторически музей - Пазарджик. Говорим с директора Борис Хаджийски за реновираната площ, за продължаващите разкопки на селищна могила Юнаците и стигаме до новите проекти, които от музея подготвят. 

Минути и за новите избори, които ще проведем след 25 дни, разговор за изборната готовност на област Смолян, с Таня Светлинова, говорител на РИК - 22 в Смолян.

Близо 8% от завършващите средно образование продължават обучение в чужбина, това сочат данните тази година. Какво ново и къде се появява като възможности, ще говорим с Николай Христанов, от "Интеграл", инициаторите на форум" Световно образование" - есен 2024. На 6 октомври изложението ще бъде в Пловдив и ще представи водещи европейски университети на кандидат-студентите.

Детският симфоничен оркестър "Дивизи" ще има наситена програма до Коледа и Нова година. Повече за новите проекти, по които работят децата и техните преподаватели ще разкажат организаторът Албена Бяндова и Диана Петкова, ръководител на проекта, който се реализира с финансиране от Национален фонд култура.

В Народна библиотека "Иван Вазов" се открива изложба, която разказва за 100 годишнината на Инър Уийл Клубовете. В Пловдив международната женска организация съществува от близо 30 години и има поредица благотворителни каузи, включително насочени и към украинските бежанци и децата сираци. Събеседник по темата е паспрезидентът на Инър Уийл Клуб - Пловдив Марияна Стоева

"Добро утро, ден!" е със Зорница Танева, която направи възможна благотворителната инициатива "Нощ на ангелите" в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Октомврийски теми с лятно време в "Ден след ден"

С прогноза, но не за октомврийското лято, на което се радваме днес, а за времето след изборите започва следобедната програма на Радио Пловдив на 4-ти октомври. Социологът Добромир Живков говори за последното проучване и това как би изглеждал състава на новия парламент след вота.  Продължаваме и с градски проблеми, свързани с необходимостта от спешни..

публикувано на 04.10.24 в 14:56

"Вход свободен" за животните с любов и доброто около нас

4-ти октомври е денят, в който хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват Световния ден за защита на животните. Началото му е поставено през далечната 1931 г. от участниците в международен конгрес на еколозите, проведен във Флоренция. Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат..

публикувано на 04.10.24 в 09:30

Какво се крие зад маските - "Точно днес"

Скандалът, придобил известност като "Разград", се разрасна и сякаш измести останалите на мрачния предизборен терен. Ще става и още по-голям, произнесе се Прокуратурата след задържането на двама обвиняеми директори на културни институции. Фактологията отчита плашеща съзнанието на достойните артистисти злоупотреба с държавни средства,  замесвайки в..

публикувано на 03.10.24 в 17:08

Спектакли с пари и театри "Ден след ден"

Все повече се оказват театрите, замесени в схемата за източване на милиони левове от Министерството на културата през фиктивни договори. Сред най – фрапиращите нарушители се окзва театърът в Пазарджик. В сехамата са замесени също театрите в Благоевград, Плевен, Бургас, освен първоначално известните културни институции в Разград и Смолян. Това става..

публикувано на 03.10.24 в 14:45

Музикално с „Вход свободен“

Гостуват ни младите таланти от Пловдив, група Deatmag. В студиото ще бъдат вокалистката Мариела Йовчева и новият китарист на групата Борис Стоев. Говорим и за начина, по който комуникираме и как това е свързано с нашата нервна система? Рубриката „Предразсъдъци и следразсъдъци“, очаквайте след 14.30 часа. Започваме, след новините в 13 часа. 

публикувано на 03.10.24 в 09:30