Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спестяванията у нас растат, икономисват 22% от българите

В България спестяват само 1,2 млн. души или 22 процента от пълнолетното население, показва проучване на агенция "Тренд". Около 84 процента от спестяващите го правят през банкови депозити, съобщи в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив Стоян Панчев, икономист от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП). По думите му около 68 процента от спестяващите го правят през банкови депозити.  

Проучването е направено в първата десетдневка на юни тази година по поръчка на ЕКИП по метода на пряко интервю "лице в лице" сред  810 пълнолетни граждани.

"В сравнение с европейски страни като Германия, както и в страни извън Европа, като Китай, броят на спестяващите у нас е доста по-малък", изтъкна Панчев.

Около 39 процента от тези 1,2 млн. българи спестяват до 10 процента от доходите си. Близо 35 на сто от хората спестяват между 10 и 20 процента, а 15 на сто от спестителите заделят между 30 и 40 на сто от доходите си. Само 3 на сто от хората спестяват между 30 и 40 на сто от доходите си и само един процент - над 40 на сто. Около 7 процента от участниците в изследването са посочили, че не могат да определят каква част от доходите си спестяват.

Най-често за спестяване на пари се ползват банковите депозити с разплащателна сметка. Това води до губене на пари и показва ниска финансова грамотност. Около 20 на сто от хората спестяват в чужда валута, макар че левът е стабилен. Само 5 процента от хората са готови да инвестират или съхраняват парите си в инструмент като инвестиционното злато, сочат данните на проучването.

Според Стоян Панчев причината за това е, че допреди 20 години в България е било трудно да се инвестира, не е можело да се инвестира в инвестиционно злато, а от 15 години вече има такава възможност. 

"Има по-малко избор в близкото минало, плюс инертността и натрупването на настроения във времето, и традиции за това, какво избират като активи спестителите. Най-популярната инвестиция са недвижимите имоти, които от минимум 50 години са такава възможност. Освен това липсва осведоменост за новите тенденции", коментира той. 

Според него данните показват, че спестяванията в България растат. 

"Това е отчасти заради инфлацията, отчасти заради групи в обществото, които имат особено високи доходи. Т.е. спестяванията не са разпределени равномерно, а са концентрират в една малка група българи, т.е. не могат да са индикатор за благоденствие", подчерта експертът.

Той добави, че българското общество в немалка степен е консуматорско. 

"20-25% спестяват изобщо и има едни 25% които вземат бързи кредити. Втората най-популярна причина да се спестява в България е за натрупване на средства за средносрочно потребление. Т.е. за да си купят автомобил, да направят ремонт, да отидат на почивка и др.", посочи Панчев. 

Според него финансовата грамотност е ключова. "Не е нужно да ставаме професори по макроикономика, важно е да научим един набор от важни принципи, които да ни помогнат да контролираме своите финанси", обясни експертът. 

Чуйте още в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56
Кръстю Кръстев

Нарушенията на театрите в моя мандат са в прокуратурата

Директорът на пазарджишкия театър  е наказан административно заради нарушенията, открити при одита, извършен от инспектората на Министерство на културата. Това заяви в програма "Ден след ден" на радио Пловдив бившият министър на културата Кръстю Кръстев, който е и бивш директор на Драматичния театър в Пловдив. По думите му тази информация е..

публикувано на 03.10.24 в 16:36